Wetenschappers maken uitgebreide geologische kaart van de Maan
Een team wetenschappers van de United States Geological Survey, het Lunar Planetary Institute en de South Dakota School of Mines and Technology heeft een naadloze globaal geuniformeerde geologische kaart gemaakt van de Maan. De kaart heeft een schaal van 1 : 5.000.000.
De nieuwe digitale kaart, die de “Unified Geologic Map of the Moon” wordt genoemd, zal als een blauwdruk dienen van de oppervlaktegeologie van de maan en zal gebruikt worden bij toekomstige bemande missies en zal van onschatbare waarde zijn voor de internationale wetenschappelijke gemeenschap, onderwijzers en het grote publiek.
Volgens de wetenschappers is deze kaart het hoogtepunt van een tientallen jaren durend project. De kaart bevat vitale informatie voor nieuwe wetenschappelijke studies door de verkenning van bepaalde plekken op de Maan te verbinden met de rest van het maanoppervlak. Om de kaart te maken werden er zes regionale maankaarten uit het Apollo-tijdperk gebruikt samen met nieuwe gegevens.
Hoogtegegevens van het gebied rond de evenaar van de Maan zijn afkomstig van stereowaarnemingen die door de Terrain Camera van de SELENE (Selenological and Engineering Explorer) van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA werden verzameld.
Topografie voor de noord en zuidpolen werd aangevuld met gegevens van de Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) aan boord van de Lunar Recoinnaissance Orbiter van de NASA.
De historische kaarten werden opnieuw getekend om ze gelijk te trekken met moderne datasets waardoor eerdere waarnemingen en interpretaties bewaard konden blijven.
Het team ontwikkelde ook een eenduidige beschrijving van de stratigrafie, oftewel de verschillende lagen gesteente, van de Maan. Die eenduidige beschrijving bestaat o.a. uit het rechttrekken van de naamgeving van gesteente, beschrijvingen en de leeftijden van verschillende lagen.
De uitgave van de kaart bestaat uit een pdf van de kaart die op een grote printer is af te drukken maar het grote voordeel voor de wetenschap is de vrijgave van de digitale GIS-database (Geografisch Informatie Systeem) die gebruikt kan worden voor toekomstige studies.
Het is niet gemakkelijk om een dergelijke kaart te maken. Veel van de historische kaarten zijn gemaakt door verschillende groepen en alleen maar op een regionale schaal. Ook waren er verschillen in de gebruikte methodes om de kaarten te maken.
Mensen zijn altijd al geboeid door de Maan en het feit dat we er ooit terug zullen keren. De United States Geological Survey is trots dat ze een kaart hebben kunnen maken die de NASA kan gebruiken bij het plannen van toekomstige missies.
De onderzoekers presenteerden de nieuwe kaart tijdens de 51ste Lunar and Planetary Science Conference die op 19 maart 2020 werd gehouden.
Eerste publicatie: 25 april 2020
Bron: diverse persberichten