Wie gaat er mee schaatsen in de Korolov krater?

Korolev krater op Mars
De Korolev krater op Mars, gefotografeerd in april 2018 door de Europese ruimtesonde Mars Express. Credit: ESA

De Korolev krater bevat een schaatsbaan met een doorsnede van ongeveer 80 kilometer en is daarmee een van de spectaculairste gebieden op Mars. Dat is duidelijk te zien op een van de laatste foto’s van de Europese Mars Express ruimtesonde.

De krater is vernoemd naar de Russische raketgeleerde Sergey Korolev en bevindt zich op de noordelijke laagvlaktes van Mars net ten zuiden van Olympia Undae – een groot gebied dat lijkt op duinen dat de noordelijke poolkap van Mars omringd. Het lijkt erop alsof de Korolev krater met sneeuw is gevuld maar het ijs. De indrukwekkende inslagkrater heeft een doorsnede van 82 kilometer in en het centrum, waar de krater op zijn diepst is, is de ijsmassa ongeveer 1,8 kilometer dik.

Deze schitterende foto is gemaakt met behulp van de High Resolution Stereo Camera (HRSC) van de Europese Mars Express. Deze ruimtesonde draait inmiddels 15 jaar om de rode planeet heen.

De opname bestaat uit vijf afzonderlijke delen die tijdens verschillende omloopbanen werden gemaakt. De opnames dateren van april 2018. De opname is verwerkt om te laten zien hoe de Korolev krater er onder een hoek uit ziet en er is een kleurcorrectie toegepast om te laten zien hoe de krater er voor het menselijke oog uit ziet. De ESA gaf ook een overzichtsfoto en een topologische foto vrij van de krater.

De Korolev krater op Mars
Bovenaanzicht van de Korolev krater op Mars, gefotografeerd door de Europese Mars Express. Credit: ESA

Het ijs in de Korolev krater ligt er permanent, het smelt gedurende de 6 maanden durende zomer op Mars niet weg. Het is een voorbeeld van een koude val: de bodem van de krater is behoorlijk diep: ongeveer 1,9 kilometer onder de rand. ESA geeft verder de volgende verklaring: Het diepste deel van de Korolev krater dat het ijs bevat werkt als een natuurlijke koude val: de lucht die over het ijs beweegt koelt af en daalt waardoor er een koude laag lucht ontstaat die direct boven het ijs blijft hangen.

De luchtlaag werkt als een schild waardoor het ijs stabiel blijft en niet wordt opgewarmd en kan verdwijnen. Lucht is een slechte warmtegeleider en dat versterkt het effect en daardoor blijft de Korolev krater permanent gevuld met ijs.

Als er zich ooit mensen zouden vestigen op Mars dan is dit gebied erg geschikt. Water is erg schaars op de rode planeet dus dit poolgebied, met zijn uitgestrekte poolkappen kan voorzien in een ruime voorraad van deze kostbare vloeistof. Bovendien kan de Korolev krater gebruikt worden voor de eerste schaatswedstrijden in het zonnestelsel.

Bron: ESA

Eerste publicatie: 21 december 2018