Buitenaards leven - exoplaneten

Wolkeloze hete Jupiter gevonden

De exoplaneet WASP-62b
Artist impressie van de hete Jupiter WASP-62b. Credit: M. Weiss / Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.

Volgens nieuw onderzoek heeft de grote exoplaneet WASP-62b een wolkeloze atmosfeer. Wolkeloze exoplaneten zijn volgens astronomen zijn zeldzaam. Ze schatten dat slechts 7% van de exoplaneten een heldere atmosfeer heeft.

Zo werd de eerste en tot nu toe enige andere exoplaneet met een heldere atmosfeer, WAS-96b, in 2018 gevonden. Planeten met een wolkeloze atmosfeer zijn volgens astronomen beter te bestuderen en kunnen ze meer vertellen over hun ontstaan.

Volgens de onderzoekers suggereert hun zeldzaamheid dat er een ander proces gaande is of dat ze op een heel andere maner zijn ontstaan dan de meeste andere planeten.

Een heldere atmosfeer zorgt er voor dat astronomen de chemische samenstelling van planeten beter kunnen bestuderen en dat helpt weer bij het bepalen waaruit een planeet is opgebouwd.

WASP-62b werd in 2012 gevonden met behulp van het Wide Angle Search for Planets (WASP) South onderzoek. WASP maakt gebruik van de transitiemethode in exoplaneten te vinden. De planeet draait in een baan om de ster WASP-62. Dit is een ster van spectraalklasse F in het sterrenbeeld Dorado – Goudvis. De ster is ongeveer 575 lichtjaar van de Aarde verwijderd.

WASP-62b heeft een massa van 0,5 * Jupiter en draait iedere 4,4 dagen om zijn ster heen. De gemiddelde afstand tot de planeet bedraagt slechts 0,06 Astronomische Eenheden (De gemiddelde afstand van de Aarde tot de Zon noemen we 1 AE en dit is gelijk aan ongeveer 150 miljoen kilometer).

De onderzoekers hebben met behulp van de Hubble Space Telescope spectroscopisch onderzoek gedaan. Met spectroscopie kan gezocht worden naar chemische elementen. De planeet werd drie keer waargenomen toen die voorlangs zijn ster bewoog. Alleen dan zijn er waarnemingen in zichtbaar licht mogelijk van de planeet en die kunnen gebruikt worden voor het zoeken naar elementen als natrium en kalium in de atmosfeer van een planeet.

In eerste instantie waren de onderzoekers niet onder de indruk van de planeet maar dat veranderde gaandeweg. Er werd geen bewijs voor de aanwezigheid van kalium gevonden maar het natriumsignaal was overduidelijk aanwezig.

De onderzoekers konden alle absorptielijnen van natrium in hun spectra terugvinden.

Wolken of een nevel in de atmosfeer zouden absorptielijnen van natrium blokkeren en astronomen kunnen meestal slechts wat aanwijzingen vinden voor hun aanwezigheid. Maar wat ze nu zagen is een keihard bewijs voor een heldere atmosfeer.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Astronomical Journal Letters.

Artikel: Munazza K. Alam et al. 2021. Evidence of a Clear Atmosphere for WASP-62b: The Only Known Transiting Gas Giant in the JWST Continuous Viewing Zone. ApJL 906, L10;

 

Eerste publicatie: 23 januari 2021
Bron: Sci-News