RuimtevaartnieuwsZonnestelsel Nieuws

Yutu-2 heeft al 271 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan

Chang'e-4 maakt eerste foto's van de verre zijde van de Maan
De eerste foto van de verre zijde van de Maan die door de net gelande Chinese Chang’e 4 is gemaakt.

De Chinese maanrover Yutu-2 heeft inmiddels al 271 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. Tijdens die rit heeft de maanrover ook het nog onontgonnen terrein onderzocht.

Zowel de lander als de maanrover van de Chang’e-4 missie zijn, volgens een persbericht van het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration,  afgelopen woensdag in slaapstand gezet. Dit wordt gedaan om de koude en lange nacht op de Maan te overleven.

De Chinese Chang’e-4 werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte als allereerste ruimtesonde op 3 januari 2019 een zachte landing in de Von Karman-krater op de Maan. Deze krater bevindt zich in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de verre zijde van de Maan.

Een dag op de Maan is gelijk aan ongeveer 14 aardse dagen, een nacht op de Maan dus ook. Omdat er geen zonne-energie voorhanden is en het er ’s nachts heel erg koud wordt, wordt de Chang’e-4 tijdens die nacht in slaapstand gezet.

Tijdens de achtste dag op de Maan werkten de wetenschappelijke instrumenten van zowel de lander als de maanrover probleemloos en werd er een nieuwe batch wetenschappelijke gegevens naar het vluchtleidingsteam op de Aarde verstuurd.

Omdat de Maan in een gebonden rotatie om de Aarde draait is de rotatie van de Maan om zijn as gelijk aan de rotatie van de Maan om de Aarde. Het resultaat is dat altijd dezelfde zijde van de Maan naar de Aarde toe is gericht.

De verre zijde van de Maan heeft unieke kenmerken die anders zijn dan de zijde die naar de Aarde is toe gericht dus de Chinese wetenschappers hopen belangrijke ontdekkingen te kunnen doen.

Onder de wetenschappelijke instrumenten van de Chang’e-4 missie bevindt zich een instrument dat lage-frequentie radioastronomie doet, instrumenten die het terrein en de landformaties onderzoekt, instrumenten die de minerale samenstelling onderzoeken, de straling van neutronen en neutrale atomen meten en instrumenten die de ondergrond van de Maan onderzoeken.

De missie bevat instrumenten die samen met Nederland, Duitsland, Zweden en Saoedi Arabië zijn ontwikkeld.

 

Eerste publicatie: 11 augustus 2019
Bron: Xinhua News Agency