Ruimtevaartnieuws

Yutu-2 heeft inmiddels ongeveer 463 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan

De Chinese maanrover Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang'e-4
Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang’e-4

De Chinese maanrover Yutu-2 (Jade Konijn 2) heeft ondertussen 463,26 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. De maanrover verricht daar wetenschappelijk onderzoek op nog nooit eerder verkend terrein.

Zowel de lander als de maanrover van de Chang’e-4 missie hebben onlangs hun werk voor de 19de dag op de Maan beëindigd en zijn voor de lange, koude nacht op de maan in een slaapstand gezet. Dit heeft het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration afgelopen zondag bekend gemaakt.

De Chinese Chang’e-4 ruimtesonde werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte op 3 januari 2019 de allereerste zachte landing in de Von Karman krater in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de verre zijde van de Maan.

De Maan draait in een gevonden rotatie om de Aarde en dit betekent dat een omwenteling van de Maan om de Aarde gelijk is aan zijn draaiingsperiode. Dit heeft als effect dat we altijd dezelfde zijde van de Maan zien. Een dag op de Maan komt overeen met 14 dagen op Aarde en de nacht op de Maan heeft dezelfde lengte. De verre zijde van de Maan is die zijde die we nooit vanaf de Aarde kunnen waarnemen.

Tijdens de 19de dag op de Maan onderzocht Yutu-2 een kleine krater met een doorsnede van ongeveer 3 meter ten zuidwesten van de rover en werden er nieuwe wetenschappelijke gegevens verzameld.

 

Eerste publicatie: 1 juli 2020
Bron: Xinhua News Agency