Zie Ingenuity vliegen op Mars

NASA heeft een mooie video vrijgegeven van Ingenuity vliegende over de rode planeet. De video is gemaakt met behulp van de Perseverance rover.

13de vucht Ingenuity
De Ingenuity helikopter van de NASA voert zijn 13de vlucht uit. de afbeelding is gemaakt met het Mastcam-Z systeem van de Perseverance rover. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Op 4 september 2021 maakte Ingenuity zijn 13de vlucht op Mars. De helikopter vloog toen door het bergachtige Séitah-gebied in de Jezero krater. Het was een verkenningsmissie voor de Perseverance rover van de NASA.

Tijdens de 160 seconden durende vlucht werd er een afstand van 210 meter in horizontale richting afgelegd en werd er een maximale hoogte van 8 meter bereikt. Ook voerde Ingenuity allerlei manoeuvres uit. Zo werden er vanuit verschillende hoeken foto’s gemaakt van een interessante rotspartij die Perseverance misschien gaat onderzoeken.

De vlucht werd door de twee camera’s van het MastCam-Z-systeem van de rover vastgelegd. De opnames werden gemaakt vanaf ongeveer 300 meter afstand en ondanks dat Ingenuity slechts een puntje in het wijde landschap is geven de video’s wel een goed beeld van de omgeving die wordt verkend.

De video’s werden op 18 november door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA vrijgegeven en ze laten zien hoe ingewikkeld de 13de vlucht van de helikopter was en met welk sterk veranderend terrein de navigatiesoftware van de drone te maken heeft.

De navigatiesoftware van Ingenuity is ontworpen voor vlak terrein en dus werden er enkele punten in de route geprogrammeerd waar de helikopter even rust en de software de kans krijgt de juiste berekeningen uit te voeren en te reageren op hetgeen de navigatiecamera van de drone ziet.

Ingenuity en Perseverance landden samen op 4 februari 2021 op de bodem van de Jezero krater. Enkele maanden later begon de helikopter aan een vijf vluchten durende demonstratiemissie om aan te tonen dat vliegen in de ijle atmosfeer van Mars mogelijk is. Ingenuity deed het tijdens die demonstratiefase zo goed dat de missie is verlengd en de helikopter nu wordt gebruikt om verkennend werk voor Perseverance uit te voeren.

De belangrijkste taken van Perseverance zijn het zoeken naar tekenen van oud Mars-leven in de Jezero krater waar in een ver verleden een groot meer en een rivierdelta waren. Daarnaast verzamelt de rover tientallen monsters voor toekomstige terugkeer naar de Aarde. Perseverance heeft onlangs het derde monster verzameld en opgeslagen. Het is een geboorde rotskern die rijk is aan het groenachtige mineraal olivijn.

Zowel Ingenuity als Perseverance stonden tijdens de conjunctie met de Zon, toen de Zon tussen de Aarde en Mars in stond, enkele weken stil. Onze ster kan in deze configuratie de communicatie tussen de twee planeten verstoren dus NASA stopte tijdens die periode met het besturen van zijn robots.

Na het uitstapje van 4 september voerde Ingenuity nog twee vluchten uit, een op 26 oktober en de andere op 6 november. Het Ingenuityteam maakt zich op voor vlucht 16 en die zal mogelijk vandaag, 20 november, plaatsvinden.

Eerste publicatie: 20 november 2021
Bron: NASA