Zuid-Korea lanceert voor het eerst een eigen raket
Zuid-Korea heeft afgelopen donderdag, 21 oktober 2021, voor het eerst een eigen raket gelanceerd. Die raket had een 1500 kilo zware dummy lading aan boord. Met de lancering wilde het land zich voegen bij de ruimtevarende landen.
De Korea Space Launch Vehicle II, informeel Nuri genoemd en versierd met de Zuid-Koreaanse vlag, rees omhoog vanaf het lanceerplatform in Goheung.
Volgens een commentator leek het erop alsof de raket zonder problemen de lucht in vliegt en is het een opmerkelijke prestatie dat Korea met de eerste poging al zoveel heeft bereikt. De Koreaanse omroep meldt dat de drietrapsraket met succes zijn dummy lading in de ruimte heeft geplaatst.
In het Koreaanse parlement werden de vergaderingen tijdelijk gestaakt om de lancering te kunnen volgen.
Zuid-Korea is uit de as van de oorlog herrezen en het is de 12de grootste economie ter wereld geworden. Het is een technologisch geavanceerd land, de thuisbasis van Samsung Electronics, ’s werelds grootste fabrikant van smartphones en geheugenchips. Maar in de wereld van de ruimtevaart is het achtergebleven, hier namen de Sovjet-Unie het voortouw met de eerste satellietlancering in 1957, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten.
In Azië hebben China, Japan en India al geavanceerde ruimtevaartprogramma’s en recent demonstreerde ook Noord-Korea aan een eigen satellietprogramma te werken. Het land plaatste in 2012 een 300 kilogram zware satelliet in een baan om de Aarde.
Zelfs nu hebben slechts zes landen, Noord-Korea niet meegerekend, met succes een lading van meer dan 1000 kilogram met behulp van eigen raketten gelanceerd.
De drietraps Nuri raket is 10 jaar in ontwikkeling geweest en kostte 2 biljoen won (1,5 miljard euro). De raket weegt 200 ton en is 47,2 meter lang en uitgerust met in totaal zes vloeibare brandstofmotoren.
Streven naar de Maan
Maar het Zuid-Koreaanse ruimtevaartprogramma heeft een bewogen geschiedenis. De eerste twee lanceringen in 2009 en 2010, die gedeeltelijk Russische technologie gebruikten, eindigden beiden in een mislukking, de tweede explodeerde twee minuten na de lancering en Seoel en Moskou gaven elkaar over en weer de schuld.
In 2013 slaagde uiteindelijk een lancering maar men vertrouwde voor de eerste trap nog steeds op een in Rusland ontwikkelde motor.
De lancering van satellieten is in toenemende mate voorbehouden aan particuliere bedrijven, met name SpaceX van Elon Musk, met als klanten de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Zuid-Koreaanse leger. Maar een expert zei dat Nuri voor Zuid-Korea een oneindig potentieel biedt.
Raketten zijn het enige middel waarover de mensheid beschikt om de ruimte in te gaan, aldus Lee Dang-ryul, de directeur van het Korea Aerospace Research Institute. “Met dergelijke technologie hebben we voldaan aan de basisvereisten om deel te nemen aan deze ruimteverkenningswedstrijd.
De missie van afgelopen donderdag is een stap in een steeds ambitieuzer ruimtevaartprogramma voor Zuid-Korea waarvan president Moon Jae-in vorig jaar zei dat hij volgend jaar een maanorbiter zou willen lanceren.
Met resultaten in Zuid-Koreaanse raketsystemen zal de regering een actief ruimteverkenningsproject nastreven, aldus Moon Jae-in. “We zullen de droom realiseren om onze sonde omstreeks 2030 op de Maan te laten landen.”
Eerste publicatie: 24 oktober 2021
Bron: spacedaily