Ruimtevaartnieuws

Zuid-Koreaanse Danuri komt in een baan om de Maan

De Danuri ruimtesonde is afgelopen vrijdag om 20:45 uur Nederlandse tijd, na een reis van 4 maanden, in een baan om de Maan gekomen. Dit schrijft het Korea Aerospace Research Institute (KARI). Het was de eerste van vijf baancorrecties die tot 28 december worden uitgevoerd om de ruimtesonde in de gewenste baan om de Maan te krijgen.

Fotomontage van de Aarde en de Maan
Deze fotomontage van de Danuri toont de Aarde en de Maan. De opnames werden op 24 september 2022 gemaakt vanaf een afstand van 2,4 miljoen kilometer van de Aarde. Credit: KARI

Danuri, ook bekend als de Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) begon op 4 augustus aan zijn lange reis naar de Maan. De ruimtesonde werd door een Falcon 9-raket van SpaceX vanaf Cape Canaveral in Florida gelanceerd. De ruimtesonde heeft er tot nu toe al 5,4 miljoen kilometer opzitten, aldus KARI-officials.

De succesvolle lancering bracht Danuri in een ballistische baan richting de Maan waarbij de ruimtesonde in een 134 dagen lange brandstof besparende looping kwam door het Aarde-Maan-systeem. Uiteindelijk zal Danuri in een polaire baan om de Maan komen met een gemiddelde hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het maanoppervlak.

Danuri weegt 678 kilogram en het is de eerste Zuid-Koreaanse ruimtemissie voorbij een baan om de Aarde. De missie kost 180 miljoen euro. Danuri is uitgerust met zes wetenschappelijke instrumenten die zijn ontworpen om in een breed gebied te opereren. Vijf van die instrumenten – een instrument dat het terrein vastlegt, een groothoek polarimetrische camera, een magnetometer, een gammastralen spectrometer en een nieuwe techniek voor netwerktechnologie in de ruimte – werden ontwikkeld door Koreaanse universiteiten en onderzoeksorganisaties.

Het zesde instrument is door NASA geleverd. Het is een zeer gevoelige camera (ShadowCam) die is ontworpen om de permanent beschaduwde gebieden aan de polen van de Maan te onderzoeken op de aanwezigheid van waterijs. Gegevens van dit instrument kunnen gebruikt worden voor het Artemis-programma.

Na de eerste baancorrectie zullen er dus nog vier volgen en wel op 21 december, 23 december, 26 december en 28 december (lokale Koreaanse tijd). Op 29 december moet Danuri dan in zijn definitieve baan zijn gekomen.

De Aarde en de Maan, vastgelegd door de Koreaanse Danuri ruimtesonde
Deze twee opnames van de Aarde en de Maan werden in november 2022 gemaakt door de Danuri ruimtesonde tijdens zijn reis naar de Maan. Credit: KARI

De KPLO-missie is onderdeel van een groeiende internationale interesse in en activiteit op de Maan. Danuri komt een maand na de Amerikaanse Capstone bij de Maan en onlangs werd ook met succes de Artemis 1-missie afgerond. Naast Danuri zijn ook nog een Japanse maanlander en een maanautootje van de Verenigde Arabische Emiraten onderweg naar de Maan.

Danuri is de eerste stap in de ambities die Zuid-Korea heeft voor de Maan en de ruimte. Omstreeks 2032 moet er een robotische maanlander-missie van start gaan en omstreeks 2045 een missie naar Mars.

Eerste publicatie: 18 december 2022
Bron: space.com