Ruimtevaartnieuws

Zuid-Koreaanse raket brengt satellieten naar de ruimte

Zuid-Korea heeft vandaag met succes een eigen raket gelanceerd. De raket zette satellieten uit in een baan om de Aarde. Het is een grote stap voorwaarts voor de Zuid-Koreaanse ruimtevaart.

Lancering Zuid-Koreaanse Nuri II-raket
De Nuri-raket, de eerste in eigen land geproduceerde ruimteraket, wordt op dinsdag 21 juni 2022 gelanceerd vanaf een lanceerplatform in het Naro Space Center in Goheung, Zuid-Korea. Zuid-Korea lanceerde dinsdag zijn eerste in eigen land gebouwde ruimteraket in de tweede poging, maanden nadat de eerdere lancering er niet in slaagde een lading in een baan om de aarde te brengen. Credit: Korea Pool/Yonhap

Het Korea Satellite Launch Vehicle II, ook wel de Nuri-raket genoemd, werd vanochtend om 9 uur Nederlandse tijd, voorzien van de Zuid-Koreaanse vlag, gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Gohueng gelegen aan de zuidelijke kust.

Alle drie de trappen van de raket werkten naar behoren en brachten de raket tot een hoogte van 700 kilometer. De lading werd met succes in zijn baan gebracht.

Zuid-Korea is nu het zevende land ter wereld dat een met eigen technologie een raket heeft gelanceerd. Het land wil een vooruitstrevende ruimte varende natie worden. In augustus van dit jaar wil het land een Maan orbiter lanceren.

De test van vandaag is de tweede poging van het land om een eigen gemaakte raket te lanceren. De test volgt acht maanden na de eerste mislukte test om een dummy-satelliet in een baan om de Aarde te zetten.

Tijdens de eerste test in oktober 2021 werkten alle drie de trappen zoals bedoel en bereikte de raket een hoogte van 700 kilometer. Ook de lading van 1500 kilogram werd met succes gescheiden van de raket.

Maar de motor van de derde trap stopte te vroeg waardoor de lading niet in zijn bedoelde baan kwam.

Tijdens de test van vandaag had de Nuri-raket een prestatie verificatie satelliet en vier cubesats aan boord. Die laatsten zijn door Koreaanse universiteiten ontwikkeld voor onderzoeksdoeleinden.

De drietraps Nuri-raket is al tien jaar in ontwikkeling, het project heeft tot nu toe ongeveer 1,5 miljard euro gekost. De raket weegt 200 ton en is 47,2 meter hoog. De rake tis uitgerust met 6 motoren die door een vloeibare brandstof worden aangedreven.

In Azië hebben China, Japan en India al geavanceerde ruimtevaartprogramma’s lopen. Onlangs voegde ook Noord-Korea zich bij deze club door een eigen satelliet te lanceren

Maan ambities

Ballistische raketten en ruimteraketten gebruiken dezelfde technologie en Pyongyang bracht in 2012 een 300 kilogram zware satelliet in de ruimte. Dit werd door de Verenigde Staten veroordeeld als een vermomde rakettest. Ook in 2016 claimde Noord-Korea met succes een aardobservatiesatelliet te hebben gelanceerd.

Zuid-Korea wordt het zevende land – Noord-Korea niet meegenomen – dat met succes een lading van 1000 kg met succes met een eigen raket heeft gelanceerd.

Het Zuid-Koreaanse ruimtevaartprogramma kent een gemengd succes. De eerste twee lanceringen in 2009 en 2010 maakten deels gebruik van Russische rakettechnologie en mislukten.

De tweede raket explodeerde twee minuten na de lancering. Moskou en Seoul gaven elkaar de schuld van de mislukking. Uiteindelijk lukte in 2013 wel een lancering maar die gebruikte voor de eerste trap nog steeds een Russische raketmotor.

Het lanceren van satellieten is in toenemende mate voorbehouden aan particuliere bedrijven, met name SpaceX van Elon Musk, met als klanten de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Zuid-Koreaanse leger.

De test van vandaag lijkt Zuid-Korea dichter bij het bereiken van zijn ruimtevaartambities te brengen, inclusief een plan om omstreeks 2030 een ruimtesonde op de Maan te laten landen.

Zuid-Korea is van plan om de komende jaren nog vier van dergelijke testlanceringen uit te voeren.

Eerste publicatie: 21 juni 2022
Bron: SpaceDaily & anderen