Ruimtevaartnieuws

Rusland wil 36 gegijzelde satellieten ruilen voor een Sojoez-raket

Naar verluidt is er een ruilovereenkomst in de maak tussen de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos en Arianespace.

Russische Sojoez-raketten werden gebruikt om OneWeb-satellieten vanuit Frans-Guyana te lanceren.
Russische Sojoez-raketten werden gebruikt om OneWeb-satellieten vanuit Frans-Guyana te lanceren.

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos is mogelijk bereid om 36 satellieten terug te geven die het in Kazachstan heeft gegijzeld in ruil voor delen van zijn Sojoez-raketten die in Frans-Guyana worden vastgehouden.

Volgens een rapport van Russian Space Web onderzoekt het Franse ruimtevaartbedrijf Arianespace mogelijk een deal met Roscosmos om componenten van de Russische Sojoez-raket te ruilen voor 36 OneWeb-satellieten die sinds maart op de lanceerbasis in Kazachstan worden vastgehouden. Het nieuw aangestelde hoofd van Roscosmos, Yuri Borisov, staat naar verluidt open voor onderhandelingen met Arianespace, aldus een bron aan Russian Space Web.

Arianespace en OneWeb hebben nog niet gereageerd op verzoeken tot bevestiging van het rapport van Russian Space Web.

Onder leiding van voormalig Roscosmos-chef Dmitry Rogozin verbrak het ruimtevaartagentschap de banden met Europa als vergelding voor door het Westen opgelegde sancties tegen Rusland. Dat omvatte een doorlopende deal die het had met het Britse bedrijf OneWeb om zijn internetsatellieten te lanceren aan boord van Sojoez-raketten. OneWeb weigerde akkoord met een lijst van onredelijke eisen die Roscosmos in maart naar voren had gebracht, wat Rusland ertoe bracht de 36 satellieten van het bedrijf vast te houden en voor onbepaalde tijd op te slaan in de lanceerfaciliteit in Baikonoer in Kazachstan. OneWeb sloot uiteindelijk nieuwe partnerschappen met SpaceX en het Indiase ruimtevaartagentschap om de resterende in een baan om de Aarde te lanceren. Maar de 36 eenzame satellieten bleven buiten bereik.

Roscosmos stopt ook de samenwerking met Europa bij de lancering van Sojoez-raketten vanuit Frans-Guyana en trok 87 werknemers terug van de lanceerplaats. Maar toen de Russische betrokkenheid bij Frans-Guyana werd beëindigd bleven onderdelen van de Sojoez-raket achter. Zoals Russian Space Web schrijft:

Op bevel van Roscosmos-chef Dmitry Rogozin werden begin maart tientallen Russische specialisten abrupt teruggetrokken uit Frans-Guyana, met achterlating van rakettrappen, containers met brandstof, ondersteunende hardware en documentatie. Het in Parijs gevestigde Arianespace dat Roscosmos contracteerde om Sojoez-lanceringen te leveren en te ondersteunen met Europese en de meeste niet-Russische commerciële ladingen, nam de opgeslagen apparatuur in bewaring tot de verwachte terugkeer van Rusland. Vanwege de ernstige verslechtering van de diplomatieke betrekkingen en economische activiteiten tussen Europa en Moskou bleef de Russische hardware echter de rest van 2022 in Frans-Guyana.

Nu Rusland uit Frans-Guyana is vertrokken wendt de ESA zich tot het Amerikaanse SpaceX om zijn aanstaande Euclid-telescoop in een baan om de Aarde te lanceren in plaats van met een Sojoez.

Na het ontslag van Rogozin uit zijn functie bij Roscosmos zou het ruimtevaartagentschap een meer diplomatieke benadering van zijn ruimtevaartpartners kunnen kiezen. Maar het kan nog even duren. De bron van Russian Space Web zei dat er nog enkele logistieke obstakels moeten worden aangepakt waardoor de onderhandelingen in een traag tempo verlopen. Russische specialisten zouden bijvoorbeeld nieuwe visa moeten krijgen om Frans-Guyana binnen te komen en de raketonderdelen op te halen, een proces dat bemoeilijkt wordt vanwege de verbroken banden tussen Rusland en Europa.

Het voorgaande jaar was tumultueus voor zowel de Russische als de Europese ruimtevaartindustrie; Rusland verloor belangrijke ruimtevaartpartners terwijl Europa op zoek was naar manieren om een baan om de Aarde te bereiken zonder toegang tot Sojoez-raketten. Of dat dit jaar zal veranderen valt nog te bezien, maar een lopende ruilovereenkomst kan voor nu een goede stap zijn.

Eerste publicatie: 14 januari 2023
Bron: gizmodo