De sterrenbeelden van Hevelius

Johannes Hevelius

Johannes Hevelius werd in 1611 geboren in de Duitse stad Danzig alwaar hij in 1689 ook stierf, als zoon van een handelaar. Zijn vader was eigenaar van een bierbrouwerij en bezat veel onroerend goed.

Van 1618 tot 1628 studeerde hij aan het gymnasium in Danzig. Daarna vertrok hij naar Leiden om rechten te gaan studeren. Het is niet bekend of hij deze studie heeft afgemaakt.

Na enkele omzwervingen keerde hij terug naar Danzig om in de brouwerij van zijn vader te werken. In 1635 trouwde hij met Katharina Rebeschke, de dochter van een rijke inwoner van Danzig. In 1649 erfde hij de brouwerij van zijn vader en in 1663 trouwde hij voor de tweede keer, nu met de Nederlandse Catharina Elisabetha Koopman, dochter van een rijke handelaar.

Hevelius was een begenadigd instrumentmaker. Hij bouwde verschillende grote telescopen en verder maakte instrumenten voor het observatorium Sternenburg van Tycho Brahe. Hij schreef een belangrijk boek over instrumentmaken, de Machina Coelestis in 1673.

Bron:
Felix Schmiedler, “Hevelius”, in Neue Deutsche Biographie, 9 (Berlijn, 1971)

Als astronoom introduceerde Hevelius de volgende sterrenbeelden aan de hemel:

Nederlandse naam Latijnse naam
Jachthonden Canes Venatici
Kleine Leeuw Leo Minor
Hagedis Lacerta
Lynx Lynx
Schild Scutum
Sextant Sextans
Vosje Vulpecula

Eerste publicatie: 14 juli 2009
Laatste keer gewijzigd op: 24 september 2016

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: