HerculesSpecials

10. Het Vee van Geryon

Om de tiende opdracht te kunnen vervullen moest Hercules afreizen naar het einde van de wereld. Eurystheus droeg hem op om hem het vee van Geryon te brengen. Geryon was de zoon van Chrysaor en Callirhoe. Chrysaor was ontsprongen uit het lichaam van de Gorgoon Medusa nadat ze was onthoofd oor Perseus. Callirhoe was de dochter van de twee Titanen Oceanus en Tethys. Met zulke ouders kan het niet anders dan dat ook Geryon een uniek wezen was. Volgens de verhalen had hij drie hoofden en drie paar benen.

Geryon leefde op het eiland Erythia dat aan de grens lag van Europa en Lybia. Op dit eiland bezat hij een kudde roodbonte koeien. Deze kudde werd door de broer van Cerberus, Orthus (een tweekoppige hond) en de herder Eurytion gehoed. Onderweg menig monster dodende ging Hercules op weg naar Erythia. Op de grens van Europa en Libya bouwde Hercules twee bergen om zijn vermoeiende reis te herdenken. Deze twee bergen werden bekend als de Pilaren van Hercules. De zeestraat tussen deze bergen door kennen we tegenwoordig als de straat van Gibraltar.

Hercules zeilde in een bootje dat hij van de Zon had gekregen naar Erythia. Kort na zijn aankomst werd hij aangevallen door Orthus, de tweekoppige hond. Hercules sloeg hem dood met zijn knuppel. De herder Eurytion was hetzelfde lot beschoren. Een herder die in de buurt aan het werk was zag alles gebeuren en rapporteerde alles aan Geryon. Net toen Hercules met het vee wilde ontsnappen werd hij aangevallen door Geryon. Hercules doodde Geryon met zijn giftige pijlen.

Het stelen van het vee was, vergeleken met de andere taken niet zo’n groot probleem. De kudde in Athene krijgen was heel wat anders. Toen hij in Ligurië kwam probeerden twee zoons van Poseidon de kudde te stelen maar hij wist ze allebei te doden. In Rhegium ontsnapte een stier die de zee in sprong. Deze stier zwom via Sicilië naar Italië. Het lokale woord voor stier was Italus en het land waar de stier terecht kwam werd daarom Italië genoemd.

De ontstapte stier werd gevonden door Eryx, weer een zoon van Poseidon. Eryx plaatste de stier in zijn eigen kudde. Hercules zocht zich suf naar het ontsnapte beest. Om makkelijker te kunnen zoeken gaf hij de kudde van Geryon tijdelijk in bewaring bij de god Hephaestus. Hij vond de kudde terug bij Eryx maar deze weigerde de stier pas terug te geven als Hercules hem zou verslaan in een worstelgevecht. Tsja, dat was uiteraard niet tegen dovemans oren gezegd en de afloop laat zich raden. Hercules versloeg Eryx drie maal, doodde hem en nam de stier mee terug naar de geroofde kudde van Geryon.

Aangekomen aan de rand van de Ionische zee kwam het einde van de reis in zicht. Helaas doken er nieuwe problemen op: Hera wilde niet dat Hercules deze opdracht zou voltooien. Ze stuurde een horzel naar de kudde. Deze sloeg op hol en verspreidde zich tot ver in de omgeving. Hercules moest heel Tracië door om de kudde weer bij elkaar te krijgen. Hij leverde de kudde van Geryon af bij Eurystheus. Deze offerde de complete kudde aan Hera.