De temperatuur op de Maan

maan, temperatuur, atmosfeer, aarde, zonnestelsel
Maanpakken die de astronauten beschermen tegen extreem hoge en extreem lage temperaturen

De temperatuurverschillen op de Maan zijn gigantisch groot: van bloedje heet tot extreem koud. Dit wordt veroorzaakt doordat de verwaarloosbare atmosfeer niet in staat is warmte vast te houden.

De Maan draait in ongeveer 27 dagen om zijn as. De dag duurt er ongeveer 13,5 dagen gevolgd door een evenzo lange nacht. Als het zonlicht het oppervlak raakt dan kan de temperatuur stijgen tot 127° Celsius maar aan de donkere kant van de Maan zakt de temperatuur in dezelfde periode tot -137° Celsius.

De as van de Maan is ongeveer 1,54° gekanteld – veel minder dan de 23,44° van de Aarde. Dit betekent dat er geen seizoenen voorkomen echter door de kleine helling zijn er wel gebieden op de Maan waar nooit zonlicht komt.

De Lunar Reconnaissance Orbiter heeft de temperatuur van de Maan nauwkeurig in kaart gebracht en heeft gebieden aan de zuidpool van de Maan gevonden waar nooit zonlicht komt en waar de temperatuur kan zakken tot -238° Celsius. Aan de noordpool van de Maan zijn donkere kraters gevonden waar temperaturen heersen van -247° Celsius. Dit zijn temperaturen die zelfs op Pluto niet voorkomen. De New Horizons heeft de temperaturen van -240 °C tot -247 °C gemeten op Pluto. Wetenschappers denken dat er waterijs voorkomt in deze extreem koude en donkere kraters. In 2010 ontdekte een radarinstrument van de NASA dat aan boord was van de Indiase Chandrayaan-1 waterijs in meer dan 40 kleine kraters aan de noordpool van de Maan. Men heeft berekend dat de hoeveelheid waterijs in deze permanent donkere kraters meer dan 0,6 biljoen kilogram bedraagt.

Isolatielagen

Om zich te beschermen tegen deze extreme temperaturen droegen de astronauten van de Apollo-missies extreem goed isolerende ruimtepakken die aan de buitenzijde waren voorzien van een sterk reflecterende laag. De pakken waren uitgerust met interne koelsystemen en verwarmingsunits.

Temperatuur in de kern

De Maan heeft een ijzerrijke kern met een straal van ongeveer 330 kilometer. De temperatuur van de kern bedraagt waarschijnlijk 1327 – 1427° Celsius. De kern verhit een binnenlaag van gesmolten mantel maar is niet heet genoeg om ook het oppervlak op te warmen. De kern van de Maan is niet zo heet als die van de Aarde en dat komt doordat de maan kleiner is waardoor ook de interne druk veel kleiner is.

 

 

Eerste publicatie: 2 februari 2013
Laatste volledige revisie: 24 juli 2020

Meer over de Maan