Maan

Wat zou de Aarde zijn zonder Maan?

De Maan
De grootte van de Volle Maan in het perigeum en het apogeum (credit: Wikimedia Commons)

De Aarde zou zonder maan toch wel een beetje anders zijn. Geen verduisteringen meer. Veel kleinere getijden maar de grootste verandering zou de lengte van de dag zijn.

De meeste manen in ons zonnestelsel zijn in verhouding tot hun planeet erg klein. Deze planeten zouden het niet merken als er één of twee manen minder zouden zijn. Maar de maan van de Aarde is relatief groot. De Aarde zou zonder zijn grote nabije maan een andere wereld zijn:

  • Stel je voor: geen zons- en maansverduisteringen meer.
  • Geen kalenders gebaseerd op een systeem van maanden. Het woord maand stamt immers af van een woord voor maan. Heel veel kalenders zijn gebaseerd op de veranderende fases van de Maan.
  • Zonder Maan geen astronauten die er naar toe zijn gegaan. Misschien zouden we nooit zijn begonnen aan de menselijke verkenning van ons zonnestelsel.
  • Zon en Maan zijn samen verantwoordelijk voor de getijden op Aarde. Zonder Maan zouden er nog steeds getijden zijn maar veel minder sterk dan nu.
  • De Maan speelt een hele belangrijke rol in onze cultuur. Er zouden geen romantische wandelingen bij maanlicht zijn maar ook geen weerwolven bij Volle Maan.

Maar de allergrootste verandering zou de lengte van de dag zijn. Zonder Maan zou de Aarde sneller draaien en zou onze dag veel korter zijn. Waarom?

Miljarden jaren geleden draaide de nog jonge Aarde veel sneller om zijn as. Onze cyclus van dag en nacht duurde minder dan 10 uur. Eb en vloed zorgden voor een rem op de draaisnelheid van de Aarde. Dus, zonder Maan zou de Aarde veel langzamer draaien dan de huidige 24 uur.

Onderstaand plaatje geeft enkele manen in ons zonnestelsel meer in verhouding tot de Aarde. Merk op dat de Maan in verhouding tot de Aarde behoorlijk groot is. Pluto en Charon vormen meer een soort van dubbelplaneet.

manen van het zonnestelsel vergeleken met de aarde
credit: NASA

Eerste publicatie: 5 december 2017

Meer over de Maan