Kuuke’s Sterrenbeelden

Toen de mensheid duizenden jaren geleden begon met het bestuderen van de sterrenhemel ontdekte men al snel vaste patronen aan de hemel. Deze vaste patronen boden een houvast voor de navigatie tijdens de nacht. De sterrenbeelden die wij nu kennen danken hun namen aan de oude Grieken. In de Middeleeuwen gaf de astronoom Johannes Hevelius veel sterrenbeelden een moderne naam. De helderste sterren aan de hemel dragen allemaal Arabische namen. Momenteel onderscheiden we 88 sterrenbeelden die zijn verdeeld over de Noordelijke en de Zuidelijke sterrenhemel.

In 1929 heeft de Internationale Astronomische Unie de grenzen van de sterrenbeelden vastgelegd. Van de 88 sterrenbeelden behoren er 12 toe aan de uit de astrologie komende dierenriem. Dit zijn de sterrenbeelden waar de Zon zich door beweegt.

Op deze pagina’s worden alle sterrenbeelden beschreven. Ieder sterrenbeeld is voorzien van een overzichtskaart en eventuele zoekkaarten. Alle bijzondere waarnemingsobjecten in het sterrenbeeld komen aan bod, waar mogelijk voorzien van foto’s. U vindt er informatie over deepsky objecten, dubbelsterren, veranderlijke sterren.

Ook de ontstaansgeschiedenis (de mythologische betekenis) van het sterrenbeeld komt aan bod.

Kuuke