HerculesSpecials

02. De Hydra van Lernea

De Hydra van Lernea

De tweede opdracht van Hercules was het doden van de Waterslang (Hydra) van Lernea. In de troebele wateren van de moerassen bij de plaats Lernea leefde de hydra (waterslang) die de buurt terroriseerde. Het was een monsterachtige slang met negen koppen en een dodelijk gif. Het beest was geen gemakkelijke prooi want één van de koppen was onsterfelijk en daardoor was het beest niet te doden.

Hercules begon niet alleen aan de jacht op het negenkoppige monster. Zij neef Iolaus, die hem op verschillende avonturen vergezelde, was ook van de partij. De legende vertelt dat Iolaus een beroemde wagenmenner was en dat hij races won op de Olympische Spelen. Het verhaal zegt dat Iolaus de wagenmenner was van Hercules.

In eerste instantie probeerde Hercules van een veilige afstand het monster met brandende pijlen te doden. Ton het monster naderbij kwam greep Hercules het vast. Het monster was niet gemakkelijk te verslaan, het greep Hercules vast met een tentakel zodat hij niet kon ontsnappen. Hercules greep zijn knuppel en sloeg naar de vele koppen van de waterslang maar steeds als hij een kop kapot sloeg verschenen er uit de wond twee nieuwe koppen. De waterslang had een vriend, een enorme krab. Deze krab kwam de waterslang te hulp en beet Hercules in zijn voet. Omdat Hercules het ongelijke gevecht dreigde te verliezen riep hij Iolaus om hulp.

Iedere keer als Hercules een kop van de waterslang kapot sloeg brandde Iolaus met een fakkel de wond dicht. Op deze manier groeiden er geen nieuwe koppen uit de nek. Als laatste hakte hij de onsterfelijke kop af en begroef deze onder een steen. Om de onsterfelijke kop later terug te kunnen vinden plaatste hij er een enorme steen op. Het lijf van de waterslang sneed hij open en hij dompelde de punten van zijn pijlen in het giftige bloed van de waterslang.

Eurystheus was bepaald niet onder de indruk van Hercules’ overwinning. Omdat hij hulp had gehad van zijn neef Iolaus telde deze opdracht niet mee bij de tien.