New Horizons observeert Styx, de kleinste maan van Pluto

Styx, maan van Pluto
Deze opname van Styx is gemaakt met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) op 14 juli 2015 toen de New Horizons nog 631.000 kilometer was verwijderd van de kleine maan. De opname laat een langgerekte maan zien van ongeveer 7 kilometer over de lange as en 5 kilometer over de korte as gemeten. (Credit: NASA/JHUAPL/SwR)

Styx werd in 2012 ontdekt met behulp van de Hubble telescoop. Het is de zwakste van de vijf manen van Pluto. De ontdekking werd gedaan toen de New Horizons er al ongeveer tweederde van zijn reis naar Pluto op had zitten. De opnames van Styx werden op 5 oktober naar de Aarde verstuurd. Ze zijn gemaakt op 13 juli 2015 ongeveer 12,5 uur de dichtste nadering van de New Horizons met Pluto. De opnames zijn gemaakt met de LORRI-camera (Long Range Reconnaissance Imager)

Toen de opnames werden gemaakt was de New Horizons nog ongeveer 631.000 kilometer verwijderd van Styx. Uit de opnames blijkt dat Styx een langgerekte vorm heeft. Gemeten over de lange as is Styx ongeveer 7 kilometer groot terwijl dat over de korte as ongeveer 5 kilometer is.

Uitgaande van deze grootte en de gemeten helderheid lijkt het er op dat het oppervlak bestaat uit ijs dat erg veel licht weerkaatst. Dit komt overeen met wat men ontdekte over de andere twee kleine manen van Pluto, Nix en Hydra.

Deze nieuwe foto’s zullen worden gecombineerd met de vele andere metingen van de helderheid van Styx die de new Horizons uitvoerde in de maanden dat hij Pluto naderde. Ze zullen helpen om meer details te ontdekken aan het oppervlak en de vorm en de draaiing van de maan beter te bepalen.

 

Laatste bewerking: 11 oktober 2015

Bron: SciTech daily, 10 oktober 215

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: