Ruimtevaartnieuws

Dode NASA-satelliet crasht dit weekend op Aarde

De bijna 2500 kilogram zware ERBS-satelliet komt naar verwachting zondag of maandagnacht naar beneden. Het Amerikaanse leger voorspelt dat de Earth Radiation Budget Satellite (ERBS) van 2450 kilogram maandagnacht omstreeks 00:40 zal neerstorten. Er is een marge van plus of min 17 uur afgegeven.

ERBS tijdens het uitzetten in de ruimte vanuit de spaceshuttle Challenger.
ERBS tijdens het uitzetten in de ruimte vanuit de spaceshuttle Challenger. Credit: By NASA – link]http://www.spacefacts.de/graph/drawing/drawings2/sts-41g_sir-b.jpg, Public Domain,

NASA verwacht dat het grootste deel van de satelliet zal verbranden terwijl de sonde door de atmosfeer reist maar sommige componenten zullen naar verwachting de terugkeer overleven. Het risico dat iemand op Aarde schade lijst is erg klein en wordt geschat op 1 : 9400.

ERBS, onderdeel van het uit drie satellieten bestaande Earth Radiation Budget Experiment van de NASA, werd in 1984 met behulp van de spaceshuttle Challenger gelanceerd in een lage aardbaan.

ERBS maakte gebruik van drie wetenschappelijke instrumenten om te bestuderen hoe onze planeet zonne-energie absorbeert en uitstraalt. Het was ontworpen om slechts 2 jaar te werken maar de satellieten bleven tot 2005 functioneren, waarna het project dus een groot stuk ruimteafval werd. Sindsdien zorgt de invloed van de atmosfeer ervoor dat de ruimtesonde steeds lager komt.

De doodsduik van ERBS komt kort na die van een andere, meer dramatische val van ruimtepuin. In 2022 bijvoorbeeld vielen twee Chinese Lange Mars 5B-raketkernen van ongeveer 21 ton ongecontroleerd terug naar de Aarde. Deze crashes vonden plaats in juli en november telkens ongeveer een week nadat de raketten hielpen bij de lancering van nieuwe modules van het Chinese Tiangong ruimtestation.

De eerste trappen van andere raketten worden net na de lancering naar een gecontroleerde vernietiging gestuurd of komen naar beneden voor een veilige landing en toekomstig hergebruik (in het geval van SpaceX). Dus de Lange Mars 5B-trappen hebben op brede kritiek mogen rekenen uit de ruimtevaartgemeenschap.

ERBS is natuurlijk een ander geval; de satelliet is al bijna 40 jaar geleden gelanceerd. Toch herinnert de aanstaande crash van deze ruimtesonde ons eraan dat de lage aardbaan wordt bevolkt door veel ruimtepuin. Dit vormt een steeds grotere bedreiging naarmate er meer en meer satellieten worden gelanceerd.

Eerste publicatie: 7 januari 2023
Bron: NASA