Hoe groot is de Zon?

De grootte van de Zon vergeleken met die van de Aarde en Jupiter

De Zon is het grootste en zwaarste object in ons zonnestelsel maar ze is slechts een modale ster tussen de miljarden andere sterren van ons melkwegstelsel.

Straal, diameter en omtrek

De Zon os bijna perfect bolvormig. De diameter over de evenaar en de polen verschillen slechts 10 kilometer. De gemiddelde straal van de Zon bedraagt 696.000 kilometer en dat leidt tot een diameter van 1.392.000 kilometer. Je kan 109 Aarde’s langs de evenaar van de Zon leggen. De omtrek van de Zon is ongeveer 4.366.813 kilometer.

Massa en volume

Het totale volume van de Zon bedraagt 1,41027 kubieke meter. Er passen ongeveer 1,3 miljoen Aarde’s in de Zon. De massa van de Zon bedraagt 1,9891030 kilogram en dat is 333.000 keer meer dan de Aarde. De Zon bevat 99.8% van de totale massa van het zonnestelsel. De Nederlandse astronome Imke de Pater heeft ons zonnestelsel wel eens omschreven als “De Zon en een beetje puin”.

Gele dwerg

Het mag dan het grootste object in de buurt zijn, vergeleken met andere sterren is onze Zon heel erg gemiddeld. Betelgeuze, een rode reuzenster in het sterrenbeeld Orion is 700 keer groter dan de Zon en meer dan 14.000 maal zo helder.

De Zon vergeleken met de ster VY Canis Majoris – deze ster is 2100 keer zo groot als de Zon. Het is de grootste ster die we kennen.

De Zon is op de hoofdreeks geclassificeerd als een G-ster, soms ook wel gele dwerg genoemd. In feite is onze Zon, net als de andere G-sterren, wit van kleur maar ze lijkt  geel door toedoen van de atmosfeer van de Aarde.

Dit diagram toont de hoofdreeks van sterren. Het is opgesteld door de astronomen Herzsprung en Russell en wordt daarom wel het HR-diagram genoemd

Als sterren ouder worden groeien ze. Over ongeveer 5 miljard jaar is de Zon door zijn voorraad waterstof in de kern heen. Ze zal gaan expanderen tot een rode reus en de Zon zal dan zo groot worden dat de binnenplaneten tot en met de Aarde er in verdwijnen. De heliumvoorraad van de Zon zal zo heet worden dat die in koolstof omgezet gaat worden. De koolstof zal samen met helium zuurstof kunnen vormen. Deze elementen verzamelen zich in de kern van de Zon. Later zal de Zon zijn buitenlagen wegblazen. Deze buitenlagen zijn dan zichtbaar als een planetaire nevel. In het midden van de nevel blijft een dode kern over die voornamelijk uit koolstof en zuurstof bestaat. Dit noemen we een witte dwerg, een hele compacte en hete ster met de grootte van de Aarde.

Meer artikelen over de Zon:

Eerste publicatie: 25 november 2012
Laatste keer bewerkt op: 30 september 2017