Hoe heet is de Zon?

Corona en chromosfeer van de Zon
Corona (links) en chromosfeer (rechts van de Zon

De Zon is een enorme bal gloeiend gas die energie en licht produceert en er voor zorgt dat er leven op Aarde mogelijk is. De temperatuur van de Zon varieert enorm.

In de kern van de Zon produceert de enorme aantrekkingskracht een immense druk en temperatuur die kan oplopen tot 15-16 miljoen graden Celsius. Waterstofatomen worden zo dicht op elkaar gedrukt dat ze fuseren tot helium. Dit proces wordt kernfusie genoemd.

Bij kernfusie komen er enorme hoeveelheden energie vrij. Deze energie straalt vanuit het binnenste naar het oppervlak van de Zon en van daaruit de ruimte in. Vanuit de kern beweegt de energie naar de radiatiezone waar de deeltjes tot 1 miljoen jaar in blijven bewegen voordat ze in de convectiezone terecht komen. De temperatuur is hier gezakt naar 2 miljoen graden Celsius. Grote bellen van heet plasma vormen een soep van geïoniseerde atomen die zich naar boven bewegen richting de fotosfeer.

De opbouw van de Zon

In de fotosfeer is de temperatuur ongeveer 5500 °C. In deze zone wordt de straling van de Zon gedetecteerd als zonlicht. In de fotosfeer komen ook zonnevlekken voor. Dit zijn koelere en donkerdere gebieden dan de omgeving. In de kern van een zonnevlek bedraagt de temperatuur ongeveer 4000 °C.

Zonnevlekken en andere onderdelen van de fotosfeer

De volgende laag is de chromosfeer en die is weer een beetje kouder, ongeveer 4320 °C. Zichtbaar licht van de chromosfeer is te zwak om te kunnen zien omdat het wordt overstraald door het zichtbare licht van de fotosfeer. We kunnen het licht van de chromosfeer alleen maar zien tijdens een volledige zonsverduistering als een rode rand om de Zon.

Corona (links) en chromosfeer (rechts) van de Zon

In de corona stijgt de temperatuur weer enorm. Deze corona is ook alleen maar zichtbaar tijdens een zonsverduistering als grote plasma stromen die ls een krans de Zon omringen. De temperatuur in de corona bedraagt ongeveer 2 miljoen garden Celsius. Aan de buitenranden waar de corona afkoelt en hitte en straling verdwijnen wordt materie weggeblazen in de vorm van zonnewind.

De Zon is het grootste en meest massieve object in het zonnestelsel. Ze bevindt zich op een afstand van 150 miljoen kilometer van de Aarde. Zonlicht en energie hebben 8 minuten nodig om ons te bereiken.

Meer artikelen over de Zon:

Eerste publicatie: 35 november 2012
Laatste keer bijgewerkt op: 30 september 2017