Sterrenbeelden

De sterrenbeelden van Lacaille

De Lacaille is bekend om zijn stercatalogus die ruim 10.000 sterren en 2 nevels aan de zuidelijke sterrenhemel bevatte. Deze catalogus, Coelum Australe Stellifarum, werd na zijn dood in 1763 gepubliceerd.

Nicolas Louis de Lacaille 15 maart 1713 - 21 maart 1762
Nicolas Louis de Lacaille
15 maart 1713 – 21 maart 1762. Door Melle Le Jeuneux – Stoyan R. et al. Atlas of the Messier Objects: Highlights of the Deep Sky. — Cambridge: Cambridge University Press, 2008. — P. 20, Publiek domein, Koppeling

De Lacaille werd geboren in Remigny in de Ardennen, hij studeerde theologie aan het College de Lisieux in Parijs. Cassini hielp hem aan zijn eerste baan: het opnieuw in kaart brengen van de kust van Nantes tot Bayonne. Hierna, in 1739 deed hij metingen aan de meridiaan. Deze metingen leidden tot goede resultaten en hij werd hiervoor beloond met een hoogleraarschap aan het Mazarin college.

Zijn grootste wens was om de sterren aan de zuidelijke hemel te kunnen bestuderen en dus stelde hij in 1750 een astronomische expeditie naar Kaap de Goede Hoop voor. Deze expeditie werd goed gekeurd. Onder zijn resultaten was het bepalen van de maan- en zonneparallax (met behulp van Mars) en het waarnemen van ruim 10.000 sterren. Bij zijn terugkeer naar Parijs, in 1754, merkte hij dat hij iedereens belangstelling had gewekt. Hier kon hij niet tegen en hij stortte zich op zijn werk bij het Mazarin college alwaar hij stierf aan een hartaanval ten gevolge van teveel werken.

Vijftien van de 88 sterrenbeelden zijn door hem benoemd.
De Lacaille benoemde de volgende zuidelijke sterrenbeelden:

Nederlandse naamLatijnse naam
LuchtpompAntlia
GraveerstiftCaelum
PasserCircinus
OvenFornax
SlingeruurwerkHorologium
TafelbergMensa
MicroscoopMicroscopium
WinkelhaakNorma
OctansOctant
SchilderPictor
KompasPyxis
NetReticulum
BeeldhouwerSculptor
TelescoopTelescopium
VliegMusca

Eerste publicatie: 15 juli 2009
Laatste bewerking: 11 mei 2024