De sterrenbeelden van Lacaille

Nicolas Louis de Lacaille
15 maart 1713 – 21 maart 1762

De Lacaille is bekend om zijn stercatalogus die ruim 10.000 sterren en 2 nevels aan de zuidelijke sterrenhemel bevatte. Deze catalogus, Coelum Australe Stellifarum, werd na zijn dood in 1763 gepubliceerd.

De Lacaille werd geboren in Remigny in de Ardennen, hij studeerde theologie aan het College de Lisieux in Parijs. Cassini hielp hem aan zijn eerste baan: het opnieuw in kaart brengen van de kust van Nantes tot Bayonne. Hierna, in 1739 deed hij metingen aan de meridiaan. Deze metingen leidden tot goede resultaten en hij werd hiervoor beloond met een hoogleraarschap aan het Mazarin college.

Zijn grootste wens was om de sterren aan de zuidelijke hemel te kunnen bestuderen en dus stelde hij in 1750 een astronomische expeditie naar Kaap de Goede Hoop voor.Deze expeditie werd goed gekeurd. Onder zijn resultaten was het bepalen van de maan- en zonneparallax (met behulp van Mars) en het waarnemen van ruim 10.000 sterren. Bij zijn terugkeer naar Parijs, in 1754, merkte hij dat hij iedereens belangstelling had gewekt. Hier kon hij niet tegen en hij stortte zich op zijn werk bij het Mazarin college alwaar hij stierf aan een hartaanval tengevolge van teveel werken.

Vijftien van de 88 sterrenbeelden zijn door hem benoemd.
De Lacaille benoemde de volgende zuidelijke sterrenbeelden:

Nederlandse naam Latijnse naam
Luchtpomp Antlia
Graveerstift Caelum
Passer Circinus
Oven Fornax
Slingeruurwerk Horologium
Tafelberg Mensa
Microscoop Microscopium
Winkelhaak Norma
Octans Octant
Schilder Pictor
Kompas Pyxis
Net Reticulum
Beeldhouwer Sculptor
Telescoop Telescopium
Vlieg Musca

laatste bewerking: 14 augustus 2013

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: