Ruimtevaartnieuws

Danuri stuurt ons foto’s van de Maan en de Aarde

Danuri, de allereerste maan-orbiter van Zuid-Korea, heeft ons zwartwit-foto’s van het maanoppervlak en de Aarde gestuurd.

Danuri – een samenvoeging van de Koreaanse woorden voor ”Maan” en “genieten” – werd in augustus 2022 met een SpaceX-raket van de Verenigde Staten gelanceerd en kwam vorige maand in een baan om de Maan.

Danuri, de allereerste maan-orbiter van Zuid-Korea, heeft ons zwartwit-foto’s van het maanoppervlak en de Aarde gestuurd
Danuri, de allereerste maan-orbiter van Zuid-Korea, heeft ons zwartwit-foto’s van het maanoppervlak en de Aarde gestuurd, waaronder deze van 31 december 2023

De foto’s, gemaakt tussen 24 december en 1 januari, tonen het maanoppervlak en de Aarde en zijn gemaakt vanaf minder dan 120 kilometer boven de Maan, aldus het Korea Aerospace Research Institute (KARI) in een verklaring.

De afbeeldingen en video’s zullen worden gebruikt om potentiële locaties voor een maanlanding in 2032 te selecteren. Danuri draait in twee uur om de Maan.

De orbiter begint volgende maand aan zijn wetenschappelijke missie, waaronder het in kaart brengen en analyseren van maanterrein en het meten van magnetische sterkte en gammastraling.

Ook zal de missie experimentele “ruimte-internet”-technologie testen door foto’s en video’s naar de Aarde te zenden.

President Yoon Suk-yeol van Zuid-Korea heeft de prestaties van Danuri geprezen als een “historisch moment” in het ruimtevaartprogramma van het land.

Zuid-Korea heeft ambitieuze plannen voor de ruimte opgesteld, waaronder het landen van ruimtevaartuigen op de Maan in 2032 en op Mars in 2045.

Eerste publicatie: 4 januari 2023
Bron: phys.org