Ruimtevaartnieuws

Curiosity rijdt ondertussen 3000 dagen rond op Mars

Curiosity in de Gale krater
Deze panorama, bestaande uit 122 individuele afbeeldingen, werd op 18 november 2020 gemaakt door de Mars Curiosity rover van de NASA. Het was de 2946ste martiaanse dag (Sol genoemd) van de missie. Credit: NASA

Het is ondertussen ruim 3000 martiaanse dagen geleden (Een marsdag wordt ook wel Sol genoemd) sinds de Curiosity op 6 augustus 2012 landde op de rode planeet en begon aan een ontdekkingstocht door geleidelijk aan de hellingen van Mount Sharp op te rijden. Deze 5 kilometer hoge berg wordt sinds 2014 onderzocht.

De panoramafoto die op 18 november 2020 werd gemaakt bestaat uit 122 opnames die digitaal aan elkaar zijn geplakt. Ze werden gemaakt door de Mast Camera van de Curiosity. Deze MastCam dient als de ogen van de Curiosity. Richting het centrum van de opname zien we de bodem van de Gale krater. Dit is een 154 kilometer brede kom waarin Mount Sharp zich bevindt. Aan de horizon zien we de noordelijke rand van de krater. Rechts bevindt zich het bovenste gedeelte van Mount Sharp. Dit gedeelte bestaat uit lagen gesteente die door meren en stromingen miljarden jaren geleden zijn vormgegeven.

De gebogen rotsterrassen die het gebied bepalen kunnen ontstaan als er zich op een helling hardere en zachtere rotslagen bevinden. Terwijl de zachtere lagen eroderen vormen de harde lagen kleine kliffen waardoor er bankachtige formaties achterblijven. Ze kunnen ook ontstaan tijdens een aardverschuiving als er enorme gebogen platen gesteente bergafwaarts glijden. Het team van de Curiosity heeft eerder dergelijke banken gezien in de Gale krater maar zelden zagen ze zo’n mooie groep treden.

De wetenschappers van de Curiosity zijn benieuwd om er achter te komen hoe ze zijn ontstaan en wat ze betekenen voor de oude omgeving binnen de Gale krater.

De rover heeft het na al die jaren nog steeds druk en blijft niet lang op een plek. Na het nemen van de panoramafoto was hij al weer op weg naar een hoger gelegen gebied. Afgelopen jaar heeft de rover door een kleihoudend gebied gereden dat “Glen Torridon” wordt genoemd. Na het maken van een pitstop op een plek die “Mary Anning” is gedoopt werd doorgereden naar de volgende grote laag die veel sulfaat bevat.

Toevoeging: Een dag op Mars wordt Sol genoemd en duurt een beetje langer dan een aardse dag, namelijk 24 uur, 39 minuten en 35 seconden. Een Marsjaar duurt ongeveer 668 Sols en dat komt overeen met ongeveer 687 aardse dagen.

 

 

Eerste publicatie: 13 januari 2021
Bron: SpaceDaily