Cerberus

Dit sterrenbeeld stelt de driehoofdige hellehond voor die de ingang van de Hades, de Griekse onderwereld bewaakt. Op oude kaarten wordt het sterrenbeeld afgebeeld op de arm van Hercules die het beest bij één van zijn 12 opdrachten vanuit de onderwereld weglokte naar de bovenwereld.

Het sterrenbeeld werd in 1687 door Johannes Hevelius geïntroduceerd. Cerberus nam de plaats in van de tak met de gouden appels van de Hesperiden (ook één van de 12 opdrachten van Hercules). In de mythologie was Cerberus altijd een hond met 3 koppen maar Hevelius en na hem verschillende andere cartografen beelden het dier steevast af als een driekoppige slang.

De Engelse graveur John Senex, een vriend van de beroemde astronoom Edmund Halley, combineerde in 1721 Cerberus met de Ramus de appeltak tot het sterrenbeeld Cerberus et Ramus: de driekoppige slang die zich om de tak had geslingerd.

Cerberus de Hellehond op een kaart uit de atlas Firmamentum Sobiescianum van Johannes Hevelius uit 1690.

Cerberus et Ramus op een kaart uit de atlas Uranographia van Johann Bode uit 1801.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.