Ruimtevaart

Chinese astronauten terug op Aarde na de langste ruimtemissie

Chinese taikonauten
De Chinese astronauten Jing Haipeng (l) en Chen Dong (r), gefotografeerd tijdens de lanceringsceremonie verbleven 33 dagen in het ruimtestation Tiangong 2. Credit: Xinhua

Vandaag is de Chinese Shenzhou 11 terug gekeerd op Aarde met aan boord twee taikonauten. Het is de langste bemande missie die China tot nu toe heeft uitgevoerd.

CCTV, de Chinese staatstelevisie zond de ontkoppeling van het ruimtestation Tiangong-2 live uit Dit ruimtestation draait op een hoogte van 393 kilometer boven de Aarde. De twee taikonauten landden op de steppes van Binnen-Mongolië.

Na de landing werden er door grondpersoneel snel twee wapperende rode vlaggen naast de capsule geplaatst waarna de taikonauten onder luid applaus vanuit het vluchtleidingscentrum uit hun capsule kropen. De twee taikonauten zijn m.b.v. een helikopter naar een ruimtevaartcentrum gebracht alwaar ze zijn onderzocht. Volgens de staatszender zijn ze in goede gezondheid.

De leider van het bemande ruimtevaartprogramma, Zhang Youxia verklaarde dat de missie een compleet succes was. Jing Haipeng en Chen Dong verbleven 33 dagen in het ruimtestation Tiangong 2. Gedurende die tijd voerden ze allerlei experimenten uit waaronder het testen van hersenactiviteit, het laten groeien van groenten en het laten groeien van zijderupsen.

De Tiangong-2 werd afgelopen september gelanceerd. Er lopen nu aan boord van het ruimtestation nog experimenten met rijst en zandraketten , een plantensoort die weinig chromosomen bevat en die vaak gebruikt wordt in genetische experimenten .

China spendeert miljarden aan zijn bemande ruimtevaartprogramma om zo de Verenigde Staten, Rusland en Europa snel in te halen. In april kondigde het land aan om omstreeks 2020 een ruimtevaartuig in een baan om Mars te willen lanceren en een rover naar het oppervlak af te laten dalen om onderzoek te gaan doen aan het oppervlak van de rode planeet.

In een logboek dat de taikonauten bijhielden schreven ze dat ze zich fit hielden met het beoefenen van gewichtsloosheid tai chi en het maken van salto’s. Aan het einde van een drukke werkdag hadden de taikonauten een beetje vrije tijd voor ze naar bed toe gingen. Ze vulden die tijd met het maken van selfies om hun belevingen vast te leggen of ze gebruikten de tijd om naar buiten te kijken naar de schitterende blauwe planeet Aarde.

Het Chinese ruimtevaartprogramma staat onder militair toezicht en wordt door de machthebbers in Beijing gezien als een symbool van de Chinese vooruitgang en ht markeert de groeiende internationale belangrijkheid van het land.

Eind 2013 werd de eerste maanrover gelanceerd en ondanks dat de rover door mechanische problemen werd geplaagd functioneerde de Yutu veel langer dan verwacht. Yutu werd pas ongeveer een maand geleden uitgeschakeld.

Tot nu toe heeft China eigenlijk de activiteiten van de Verenigde Staten en Rusland in de ruimte gekopieerd. In 2022 wil China een eigen ruimtestation hebben en uiteindelijk zal ook de eerste Chinees een voet op de Maan gaan zetten.

 

Eerste publicatie: 18 november 2016
Bron: phys.org