Zonnestelsel Nieuws

Ieder jaar valt er meer dan 5000 ton buitenaards stof op de Aarde

Micrometeoriet uit het Antarctische ijs
Electronenmicroscopische opname van een Concordia micrometeoriet die bij Dome C uit het Antarctische ijs is gehaald. Credit: © Cécile Engrand/Jean Duprat

Ieder jaar heeft onze planeet te maken met stof van kometen en asteroïden. Deze interplanetaire stofdeeltjes komen in onze atmosfeer en zorgen daar vaak voor ‘vallende sterren’. Sommige van deze deeltjes raken in de vorm van micrometeorieten de grond. Een internationaal onderzoeksprogramma dan bijna 20 jaar lang is uitgevoerd door wetenschappers van het CNRS, de Universite Paris-Saclay en het Frans Nationale natuurhistorische museum samen met het Frans poolinstituut, heeft nu bepaald dat er jaarlijks 5200 ton van deze deeltjes de grondbereiken. De resultaten van dit onderzoek zullen gepubliceerd worden in het tijdschrift Earth and Planetary Science Letters.

Er zijn altijd al micrometeorieten op Aarde gevallen. Deze interplanetaire stofdeeltjes van kometen of asteroïden hebben een grootte van enkele tienden tot honderdsten van een millimeter als ze de grond bereiken.

Om deze micrometeorieten te verzamelen en te analyseren hebben er onder leiding van CNRS-onderzoeker Jean Duprat de afgelopen twee decennia zes expedities plaatsgevonden nabij het Concordia-station (Dome C) dat voor de kust van Adelie Land ligt in het hart van Antarctica. Dome C is een ideale verzamelplek vanwege de lage opeenhoping van sneeuw en de bijna afwezigheid van landstof.

Deze expedities hebben voldoende buitenaardse deeltjes verzameld (variërend van 30 tot 200 micrometer) om hun jaarlijkse hoeveelheid te bepalen die overeenkomt met de massa die per vierkante meter per jaar op Aarde wordt verzameld.

Als deze resultaten over de gehele planeet worden geëxtrapoleerd dan vertegenwoordigt de totale jaarlijkse stroom van micrometeorieten 5200 ton per jaar. Dit is de belangrijkste bron van buitenaardse materie op onze planeet, ver voor grotere objecten zoals meteorieten, waarvoor de hoeveelheid minder dan tien ton per jaar is.

Een vergelijking van de hoeveelheid van micrometeorieten met theoretische voorspellingen bevestigt dat de meeste micrometeorieten waarschijnlijk afkomstig zijn van kometen (80%) en de rest van asteroïden.

Dit is waardevolle informatie om de rol die deze interplanetaire stofdeeltjes spelen bij de aanvoer van  water en koolstofhoudende moleculen op de jonge Aarde beter te begrijpen.

Artikel: The micrometeorite flux at Dome C (Antarctica), monitoring the accretion of extraterrestrial dust on Earth. J. Rojas, J. Duprat, C. Engranda, E. Dartois, L. Delauch, M. Godard, M. Gounell, J.D. Carrillo-Sánchez, P.Pokorný, J.M.C.Plane.

 

 

Eerste publicatie: 9 april 2021
Bron: CNRS/Spacedaily