Ruimtevaartnieuws

Chang’e 4 begonnen aan 29ste werkdag op de Maan

Yutu2 op de verre zijde van de Maan
De maanrover Yutu2 op de verre zijde van de Maan, gefotografeerd vanuit de lander van de Chang’e 4. Credit: CNSA

De lander en maanrover van de Chinese Chang’e 4 missie hebben hun werk voor de 29ste dag op de verre zijde van de Maan hervat. De lander werd op 7 april 2021 gewekt. Enkele uren later werd ook de maanrover Yutu2 uit zijn slaap gehaald, aldus het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration.

De Chang’e 4 sonde wordt tijdens de steenkoude nacht op de Maan in een slaapstand gezien. De missie heeft inmiddels maar dan 825 aardse dagen op de Maan overleefd. Een dag op de Maan is gelijk aan 14 dagen op Aarde en dat geldt ook voor de nacht op de Maan.

De maanrover bevindt zich nu ten noordwesten van de landingsplaats van de Chang’e 4 en heeft tot nu toe ongeveer 683 meter afgelegd. De afstand tussen rover en landingsplaats is nu ongeveer 455 meter.

Tijdens de 29ste dag op de Maan zal de rover verder noordwesten rijden richting een basaltformatie die nu nog ongeveer 1,2 kilometer van Yutu2 is verwijderd. De apparatuur aan boord, waaronder een panorama camera, een infrarood spectrometer, een detector voor neutrale atomen en een maanradar zullen worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek.

De Chang’e 4 sonde werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte de allereerste zachte landing ooit aan de verre zijde van de Maan. De sonde landde op 3 januari 2019 in de Von Karman Krater. Deze krater bevindt zich in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de Maan.

 

Eerste publicatie: 8 april 2021
Bron: Xinhua News Agency