Buitenaards leven - exoplaneten

Kepler K2-missie vindt 366 nieuwe kandidaat exoplaneten

Met behulp van fotometrische gegevens van NASA’s Kepler/K2-missie hebben astronomen 747 unieke kandidaat-planeten en 57 meervoudige planeetsystemen geïdentificeerd. Van deze kandidaten zijn er 366 niet eerder geïdentificeerd waaronder één meervoudig planeetsysteem en één systeem met twee gasreuzen met een korte periode.

HR 858 planeetsysteem
Artist impressie van het HR 858 planeetsysteem. Credit: Sci-News

Het ontdekken van honderden nieuwe exoplaneten is op zich al een belangrijke prestatie maar wat dit werk onderscheidt is hoe het kenmerken van de exoplaneten populatie als geheel zal belichten. Dit zegt professor Erik Petigura, een astronoom van de faculteit sterrenkunde van de universiteit van Californië in Los Angeles.

Een uitdaging bij het identificeren van nieuwe planeten is dat de vermindering van de helderheid van de ster afkomstig kan zijn van het instrument of van een alternatieve astrofysische bron die een planetaire signatuur nabootst.

Om er achter te komen welke dat zijn is extra onderzoek nodig en dat is van oudsher tijdrovend en het kan ook alleen maar gedaan worden door middel van visuele controle.

Het algoritme om planeten te detecteren dat door professor Petigura en zijn collega’s is ontwikkeld is in staat om signalen die duiden op planeten te onderscheiden van signalen die alleen maar ruis zijn.

Tijdens hun onderzoek analyseerden ze de gehele database van de Kepler/K2-missie, ongeveer 500 terabyte aan data die meer dan 800 miljoen afbeeldingen van sterren bevat, om zo een catalogus te maken die binnenkort in het grote exoplaneten-archief van de NASA wordt opgenomen.

Naast de 366 nieuwe kandidaat-planeten bevat de database een lijst van 381 andere planeten die eerder al waren geïdentificeerd.

De bevindingen kunnen een belangrijke stap zijn om astronomen te helpen begrijpen welke soorten sterren het meest waarschijnlijk planeten om hen heen hebben en wat dat betekent over de bouwstenen die nodig zijn voor succesvolle planeetvorming. Dat zegt Dr. Jon Zink, onderzoeker aan de universiteit van Californië in Los Angeles.

Astronomen moeten naar een breed scala aan sterren kijken en niet alleen naar sterren zoals onze Zon omdat te begrijpen.

De ontdekking van het planetenstelsel met twee gasreuzen was ook belangrijk omdat het zeldzaam is om gasreuzen, zoals Jupiter en Saturnus in ons eigen zonnestelsel, zo dicht bij hun gastster te vinden als in dit geval. Astronomen kunnen nog niet verklaren waarom dat daar plaatsvond maar het maakt de bevinding bijzonder nuttig omdat het wetenschappers zou kunnen helpen hoe planeten en planeetsystemen zich ontwikkelen.

De ontdekking van elke nieuwe wereld biedt een unieke blik in de fysica die een rol speelt bij het ontstaan van planeten.

Het artikel van het team werd gepubliceerd in de Astronomical Journal.

Artikel: Jon K. Zink et al. 2021. Scaling K2. IV. A Uniform Planet Sample for Campaigns 1-8 and 10-18. AJ 162, 259

Eerste publicatie: 25 november 2021
Bron: Sci-News