Ruimtevaartnieuws

DART maakt eerste opnames van de dubbele asteroïde Didymos

De Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation (DRACO) aan boord van de Double Asteroid Redirection test (DART)-ruimtesonde van de NASA heeft nieuwe beelden gemaakt van de binaire aardscheerder Didymos. Het systeem bestaat uit de ongeveer 780 meter grote Didymos en de kleinere, ongeveer 160 meter maan Dimorphos. Op 26 september 2022 zal DART te pletter slaan op Dimorphos in een poging de baan van het maantje binnen het binaire systeem te veranderen.

didymos
Deze afbeelding van asteroïde Didymos en het daar omheen draaiende maantje Dimorphos is een compositie van 243 afbeeldingen die op 27 juli zijn gemaakt door de DRACO-camera aan boord van de DART-ruimtesonde van de NASA. Credit: NASA / JPL / DART Navigation Team.

De eerste reeks afbeeldingen wordt gebruikt als een test om beeldvormingstechnieken te bewijzen. De kwaliteit van het beeld is vergelijkbaar met wat we zouden kunnen verkrijgen met telescopen op de grond, maar het is belangrijk om te laten zien dat DRACO goed werkt en zijn doel kan zien om eventuele aanpassingen te maken voordat de afbeeldingen gebruikt worden om de ruimtesonde autonoom naar de asteroïde te leiden.

De nieuwe afbeelding van het Didymos asteroïdesysteem is een compositie van 243 afbeeldingen die op 27 juli 2022 door de DRACO-camera van DART werden gemaakt.

De ruimtesonde was op dat moment ongeveer 32 miljoen kilometer van Didymos verwijderd en de asteroïde is op de beelden nog steeds erg zwak en NASA was er niet zeker van dat DRACO de asteroïde al zou kunnen zien.

Maar toen de 342 afbeeldingen van DRACO eenmaal waren gecombineerd en verbeterd kon men Didymos op de afbeelding zien en de exacte positie bepalen.

NASA gebruikt de eerste DRACO-afbeeldingen om de instellingen van de camera te optimaliseren en de software te verfijnen.

Met behulp van waarnemingen die iedere vijf uur worden gedaan zal het DART-team de komende drie weken drie keer een baancorrectie uitvoeren. Bij iedere correctie zal de ruimtesonde nauwkeuriger op zijn doel af kunnen gaan.

Na de laatste baancorrectie op 25 september, dat is ongeveer 24 uur voor de inslag, zal men de positie van het doel Dimorphus tot op minder dan 2 kilometer kennen.

Van daaruit zal DART autonoom zijn koers kunnen bepalen en te pletter slaan op het maantje van de asteroïde en als alles volgens plan verloopt, zijn baan rond Dimorphys een beetje veranderen.

Eerste publicatie: 8 september 2022
Bron: NASA