Waarnemen

Op zoek naar Cassiopeia en de Grote Beer

 

Cassiopeia en de Grote Beer
Omstreeks 20 uur staat de Grote Beer laag boven de horizon en Cassiopeia zo ongeveer recht boven je hoofd. Dit kaartje is voor half januari.

Deze tijd van het jaar is uitermate geschikt om eens naar twee van de opvallendste patronen aan de sterrenhemel te kijken: de sterrenbeelden Cassiopeia en de Grote Beer. Beiden sterrenbeelden draaien op een dag tijd om de poolster heen. Ze staan tegenover elkaar aan de sterrenhemel, ieder aan één zijde van de poolster.

Het sterrenbeeld Cassiopeia is bij het vallen van de avond gemakkelijk boven de noordelijke horizon te herkennen. Dit sterrenbeeld heeft de vorm van een W of M en bestaat uit vijf sterren van gemiddelde helderheid. De opvallende vorm van Cassiopeia zorgt ervoor dat het tussen de andere sterren boven de noordelijke horizon gemakkelijk is te herkennen.

Ursa Major, het sterrenbeeld Grote Beer waarvan het asterisme de Steelpan deel van uitmaakt is een van de beroemdste sterrenbeelden. In januari staat Cassiopeia bij het aanbreken van de duisternis in het zenit (ongeveer recht boven je hoofd) en de steelpan van de Grote Beer staat laag boven de horizon in het noorden.

Bij het verstrijken van de uren verandert dit. Alle sterren draaien westwaarts om de poolster heen. De poolster bevindt zich halverwege Cassiopeia en de steelpan van de Grote Beer. De twee sterrenbeelden draaien als schuitjes aan tegenovergestelde zijde van een reuzenrad rond de poolster. Over een periode van 12 uur verwisselen Cassiopeia en de Grote Beer van positie aan de sterrenhemel.

Dus, omstreeks middernacht bevindt Cassiopeia zich ten westen van de poolster en bevindt de Grote Beer zich ten oosten van de poolster. Voor zonsopkomst bevindt de Grote Beer zich boven de poolster en Cassiopeia zich beneden de poolster.

Cassiopeia en de Grote Beer
Omstreeks 5 uur staat Cassiopeia laag boven de horizon en de Grote Beer zo ongeveer recht boven je hoofd. Dit kaartje is voor half januari.

Eerste publicatie: 9 januari 2018