Ruimtevaartnieuws

Zhurong in ruststand tijdens zware stofstorm op Mars

Zhurong bedekt met stof
Zhurong bedekt met stof, de foto is van begin april 2022. Credit: CNSA

De Marsrover Zhurong is in de ruststand gezet terwijl hij wachtte op een stofstorm op het oppervlak van de planeet, dit heeft de China National Space Administration op vrijdag 20 mei 2022 medegedeeld.

De nieuwste foto’s gemaakt door de camera’s aan boord van de Chinese Tianwen-1 Mars-orbiter tonen een stofstorm die over het patrouillegebied van de Zhurong rover trekt. Wetenschappers vergeleken ze met foto’s die in de afgelopen twee maanden zijn gemaakt en analyseerden recente vermogensgegevens van de zonnevleugels van de rover, wat erop wees dat Zhurong nu een intense stofstorm van Mars trotseert.

Volgens de CNSA is het patrouillegebied van Zhurong het winterseizoen ingegaan. De dagtemperaturen kunnen dalen tot onder -20 °C terwijl de nacht onder de -100 °C kan komen. Halverwege juli gaan de temperaturen nog verder dalen.

Om de stofstormen en uitdagingen bij lage temperaturen het hoofd te bieden ging de Chinese rover afgelopen woensdag, 17 mei 2022, in rust. De verwachting is dat de rover in december weer wakker zal worden en het werk zal hervatten. Dan moet het stof zijn opgetrokken en begint op Mars het lenteseizoen, aldus de China National Space Administration in een verklaring.

Wetenschappers zullen de Tianwen-1 orbiter blijven gebruiken om het weer op het zuidelijk halfrond van Mars te volgen.

Eerste publicatie: 22 mei 2022
Bron: Xinhua News Agency