Hoe ver weg is Mars?

De banen van mars en de Aarde om de Zon
De banen van Mars en de Aarde om de Zon

Vanaf de Zon gezien is Mars de vierde planeet. De planeet is met zijn rode kleur een geliefd object voor amateurastronomen maar de planeet wordt ook druk bezocht door ruimtesondes. De afstand tot Mars is afhankelijk van wanneer je die meet en vanaf welk punt.

Hoe ver is Mars verwijderd van de Aarde?

Mars en de Aarde draaien met verschillende snelheden om de Zon. De Aarde heeft daarbij de binnenste baan en draait sneller om de Zon. Daarnaast hebben beide planeten een elliptische baan. Daaruit volgt dat de afstand van Mars tot de Aarde constant veranderd. In theorie is de dichtste nadering tussen beide planeten als Mars zich in zijn perihelium bevindt (de dichtste nadering tot de Zon) en de Aarde zich in zijn aphelium (de grootste afstand tot de Zon) bevindt. In deze situatie zouden beide planeten 54,6 miljoen kilometer van elkaar zijn verwijderd. Dit is echter nog nooit voorgenomen. De dichtst bekende nadering was in 2003 toen beide planeten op een afstand van 56 miljoen kilometer van elkaar verwijderd waren.

De grootste afstand tussen beide planeten is als ze beiden in het aphelium staan en tegenovergesteld aan elkaar ten opzichte van de Zon. Dan kan de afstand oplopen tot 401 miljoen kilometer.

De gemiddelde afstand tussen Mars en de Aarde bedraagt 225 miljoen kilometer.

In hun baan om de Zon draait de Aarde in de binnenste baan, door de hogere baansnelheid passeert de Aarde iedere 26 maanden de planeet Mars. De dichtste nadering tussen beide planeten is dus om de 26 maanden. De dichtste nadering wordt ook als lanceervenster gebruikt om sondes naar Mars te lanceren. Ruimtevaarttoestellen worden niet rechtstreeks naar Mars gelanceerd maar met een grote boog om de Zon heen zodat de zwaartekracht van de Zon meehelpt om de reistijd te verkorten en de lanceerkosten te verlagen.

Hoe ver is Mars verwijderd van de Zon?

Voorbeeld van de parallax-methode die Cassini gebruikte voor het bepalen van de afstand.
Voorbeeld van de parallax-methode die Cassini gebruikte voor het bepalen van de afstand.

Mars heeft een erg excentrische baan. Op het verste punt, het aphelium, is de planeet 249 miljoen kilometer verwijderd van de Zon. In het perihelium, het dichtste punt tot de Zon, bedraagt deze afstand 206 miljoen kilometer. De gemiddelde afstand van Mars tot de Zon bedraagt 228 miljoen kilometer. Voor één rondje om de Zon heeft Mars 687 Aardse dagen nodig.

 

Het meten van de afstand

Giovanni Cassini was in 1672 de eerste die de afstand tot Mars berekende. Hij maakte gebruik van de parallax-methode. Hij stuurde zijn collega Jean Richer naar Frans Guyana terwijl hij in Parijs bleef. Beiden namen de ze positie van Mars waar en ze berekenden hieruit de afstand van Mars tot de Aarde. Hun berekeningen waren heel erg goed want ze weken slechts 7% af van de waardes die met moderne instrumenten worden verkregen.

Eerste publicatie: 31 maart 2013
Laatste keer bewerkt op: 2 oktober 2017

Meer artikelen over Mars