De manen van Mars

De Amerikaanse astronoom Asaph Hall
De Amerikaanse astronoom Asaph Hall

Beide manen zijn ontdekt door de astronoom Asaph Hall. Echter het had niet veel gescheeld of iemand anders had ze gevonden. Hall stond op het punt om het op te geven. Hij kon geen maan ontdekken bij de rode planeet maar zijn vrouw Angelina motiveerde hem om door te gaan. Enkele dagen later, op een nacht in augustus 1877 ontdekte hij de eerste maan Deimos. Enkele dagen later gevolgd door Phobos.

Vierennegentig jaar later was de ruimtesonde Mariner-9 de eerste die de twee manen beter kon bestuderen van uit zijn baan om Mars. Op Phobos werd een grote krater ontdekt met een doorsnede van 10 kilometer. Dat is ongeveer de helft van de totale maan. Deze krater is Stickney gedoopt naar de achternaam van zijn vrouw Angelina.

Hall noemde de manen naar de mythologische zonen van de Griekse god Ares. Ares is de Griekse tegenhanger van de Romeinse god Mars. Phobos betekent “angst” of “paniek” (denk aan het uit het Latijn komende fobie) en Deimos betekent “vlucht” (als in wegvluchten na een nederlaag). Eigenlijk wel passende namen voor zonen van een oorlogsgod.

De manen van Mars behoren tot de kleinste in het zonnestelsel. Phobos is een beetje groter dan Deimos. Phobos draait op slechts 6000 kilometer hoogte boven het Mars-oppervlak. Er is geen andere maan bekend die zo dicht om zijn planeet draait. Phobos draait drie keer per dag om Mars heen. Deimos bevindt zich op grotere afstand en heeft 30 uur nodig voor een rondje om de planeet. Phobos spiraliseert langzaam naar Mars toe. Dit gaat met een snelheid van 1.6 meter per eeuw. Over ongeveer 50 miljoen jaar zal de maan zo dicht zijn genaderd dat hij aan stukken wordt getrokken en mogelijk een ring om de planeet zal vormen.

Iemand die op de naar Mars gerichte zijde van Phobos staat zal een groot gedeelte van zijn uitzicht gevuld zien met Mars.

Net zoals onze eigen Maan zijn Phobos en Deimos altijd met dezelfde zijde naar Mars gericht. Beide manen zijn bedekt met een dikke laag stof. Ze behoren tot de donkerste objecten in het zonnestelsel. De manen zijn vermoedelijk gemaakt van koolstofrijk gesteente dat is gemengd met ijs. Mogelijk zijn het ingevangen asteroïden.

Phobos heeft slechts 1/1000-ste van de aantrekkingskracht van de Aarde. Dat betekent dat als je op Aarde 68 kilogram weegt je op Phobos slechts 68 gram weegt.

 

Eerste publicatie: 25 december 2012
Laatste keer bijgewerkt op: 2 oktober 2017

Meer artikelen over Mars