Valles Marineris – de Grand Canyon van Mars

De grootte van Valles Marineris vergeleken met de grootte van de Verenigde Staten
De grootte van Valles Marineris vergeleken met de grootte van de Verenigde Staten

Het kloven-systeem Valles Marineris beslaat ongeveer een vijfde van de omtrek van Mars. Het is daarmee het grootste kloven-systeem van de planeet en één van de grootste in het zonnestelsel. Vergeleken met Valles Marineris is de Grand Canyon in de Verenigde Staten maar een kleintje.

Karakteristieken

Valles Marineris beslaat ongeveer 1/5de van de omtrek van Mars
Valles Marineris beslaat ongeveer 1/5de van de omtrek van Mars

Valles Marineris is een kloven-systeem dat een gebied met een lengte van 4000 kilometer bestrijkt. Op sommige plaatsen is de kloof 200 kilometer breed. De diepte kan op sommige plaatsen oplopen tot 10 kilometer. Als dit kloven-systeem op Aarde zou liggen dan zou bijvoorbeeld heel de Verenigde Staten er in kunnen verdwijnen.

Ter vergelijking: de Grand Canyon op Aarde is 336 kilometer lang, 30 kilometer breed en 1,6 kilometer diep. Op Venus kennen we de Baltis Valles die groter is dan Valles Marineris op Mars.

Valles Marineris strekt zich in oost-westelijke richting uit net ten zuiden van de evenaar van Mars. In het westen begint de kloof bij Noctis Labyrinthus, ze eindigt in oostelijke richting in de buurt van de Chryse Planitia vlakte. Deze vlakte is de laagste vlakte op Mars. Als er water heeft gestroomd door Valles Marineris dan stroomde het richting deze laagvlakte om daar een groot meer of een oceaan te vormen.

Ontstaan

Er zijn een aantal theorieën opgesteld over het ontstaan van Valles Marineris. Erosie in een periode dat er water in overvloed was en het terugtrekken van ondergronds magma zijn de mogelijkheden die het meest genoemd worden.

Echter ook veel wetenschappers denken dat de vorming van het Tharsis gebied heeft bijgedragen aan de vorming van Valles Marineris. Het Tharsis gebied bevat verschillende grote vulkanen, waaronder Olympus Mons, de grootste vulkaan in het zonnestelsel.

Als 3,5 miljard jaar geleden gesmolten gesteente in het vulkanische gebied wordt uitgespuwd om enorme vulkanen te vormen dan wordt de korst een beetje opgetild. Door de ontstane spanning scheurt de korst en worden er scheuren, ravijnen en kloven gevormd. Door de jaren heen zou dit hebben kunnen leiden tot de vorming van een enorm kloven-systeem dat we nu kennen als Valles Marineris.

Bovenstaande filmpje is gemaakt door de NASA en laat een gesimuleerde scheervlucht door Valles Marineris zien (bron: MySpace)

Het grote kloven-systeem werd in 1972 ontdekt door de Mariner-9 ruimtesonde van de NASA. De Mariner-9 was de eerste ruimtesonde die in een baan om een andere planeet kwam. De ruimtesonde is de naamgever van Valles Marineris.

Eerste publicatie: 7 april 2013
Laatste keer bijgewerkt op: 2 oktober 2017

Meer artikelen over Mars