Ruimtevaartnieuws

Indiase MOM zit zonder brandstof – vermoedelijk einde missie

Er is vermoedelijk een einde gekomen aan de indrukwekkende acht jaar durende Mangalyaan-missie bij Mars. De Indiase ruimtesonde heeft last van energieverslindende verduisteringen die alle brandstof hebben verbruikt en het onmogelijk maken om de batterijen bij te laden.

MOM fotografeert Mars
Opname van Mars gemaakt door de Indiase Mars Orbiter Mission. De grijze vlek linksboven is een enorme zandstorm. (copyright ISRO)

De Indiase Mangalyaan ruimtesonde die sinds 2014 in een baan om mars draait is stilgevallen. Missiecontrollers kunnen niet langer communiceren met de orbiter, waarvan wordt aangenomen dat deze geen brandstof meer heeft en ook met lege batterijen te maken heeft, maar pas nadat de missieduur lang is verstreken.

De Mars Orbiter Mission (MOM) lijkt voorbij te zijn, met bronnen die aan nieuwsuitzendingen in India bevestigen dat er geen manier is om de ruimtesonde te herstellen. De missie werd op 5 november 2013 gelanceerd en markeerde de eerste interplanetaire missie van India. De Mangalyaan ruimtesonde kwam op 23 september 2014 in een baan om Mars en observeerde sindsdien de atmosfeer en het oppervlak van Mars.

De Mangalyaan-missie zou maar 6 maanden duren maar de ruimtesonde ging gewoon door. Onlangs heeft de orbiter echter lange uren van duisternis doorstaan, veroorzaakt door opeenvolgende verduisteringen, wat betekende dat zijn zonnepaneel niet genoeg zonlicht ontving om stroom op te wekken. De batterij van de orbiter is ontworpen om donkere periodes van wel 100 minuten aan te kunnen maar een van de recente verduisteringen duurde bijna 8 uur. Als gevolg hiervan was de batterij van de ruimtesonde volledig leeg en was alle brandstof verbruikt.

ISRO had baanmanoeuvres uitgevoerd om de ruimtesonde uit de schaduw van de verduistering te houden maar de laatste twee verduisteringen kon men niet vermijden. ISRO heeft de ruimtesonde nog niet officieel dood verklaard – althans, nog niet.

De situatie ziet er inderdaad niet goed uit maar de missie van Mangalyaan zal de geschiedenis in gaan; in die tijd maakte het India de vierde natie die de baan van mars bereikte, de andere waren de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en de Europese Unie. Sindsdien hebben meer ruimtevaartlanden hun ogen gericht op de rode planeet, met de Verenigde Arabische Emiraten die in juli 2020 de Hope ruimtesonde lanceerden die in februari 2021 met succes in een baan om Mars kwam, en de Chinese Tianwen 1-ruimtesonde die op 24 februari 2021 de rode planeet bereikte.

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO is van plan om in 2024 een verbeterde Mangalyaan 2 te lanceren en in 2025 zelfs een ruimtesonde naar de hete planeet Venus te sturen.

Eerste publicatie: 3 oktober 2022
Bron: diverse persberichten