Ruimtevaartnieuws

De wielen van de Marsrover Curiosity zijn zwaar beschadigd

Na 12 jaar rondrijden op Mars zijn de wielen van Curiosity ernstig beschadigd

Een close-up van een gescheurd wiel.
Een afbeelding van het wiel van de Curiosity-rover, genomen op 22 september 2024. ( Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Hoe leuk het ook zou zijn om Mars te bezoeken, we zouden niet persé een kilometer in de schoenen van de Curiosity-rover willen lopen – of liever gezegd, in zijn wielen. Na de landing in de Gale krater in 2012 en de reis van zo’n 32 kilometer over het rotsachtige landschap van Mars zien de zes wielen van de robotverkenner er een beetje versleten uit.

De laatste foto van het wiel, gemaakt door de Mars Hand Lens Imager (MAHLI) van de Curiosity-rover dateert van 22 september en toont behoorlijk wat schade -waarvan sommige nieuw lijken te zijn – van kleinere deuken en gaten tot grote scheuren en sneden.

De wielen van Curiosity zijn al meer dan 10 jaar beschadigd en de rover rijdt er nog steeds mee rond. De afbeelding toont het MAHLI-beeld van het rechtermiddenwiel dat het ondanks de zware beschadigingen nog steeds goed doet.

In al 2013 vertoonden de wielen van Curiosity tekenen van schade, wat niet geheel verrassend was aangezien het een machine van 1000 kg is die over ruig terrein rolt, inclusief puntige rotsen. Daarom begon het team van de rover met regelmatige inspecties van de wielen met behulp van MAHLI, waarbij ze nauwlettend toezicht hielden op de voortgang van de slijtage.

Op een gegeven moment stuurde het team Curiosity weg van gevaarlijker terrein ten gunste van gladdere wegen om de levensduur van de wielen te verlengen. Vervolgens werd er in 2017 nieuwe software geupload naar Curiosity die een algoritme gebruikt om de snelheid van elk wiel aan te passen om de druk van de rotsen te verminderen.

Hoewel er nog steeds regelmatig nieuwe schade aan de wielen optreedt, zoals de nieuwe afbeeldingen laten zien, ploetert Curiosity prima door het ruige terrein en zet de rover zijn missie om te zoeken naar bewijs dat Mars ooit bewoonbaar zou kunnen zijn geweest voor microbiologisch leven, voort.

Bovendien is er ook iets goeds voortgekomen uit de schade aan de wielen van Curiosity: NASA heeft de schade uitgebreid bestudeerd en de informatie gebruikt om voor de Perseverance-rover duurzamere wielen te ontwikkelen. Maar hopelijk houden de wielen van Curiosity het ook nog jaren vol.

Eerste publicatie: 6 oktober 2024
Bron: nasa/space.com & anderen