Ruimtevaartnieuws

Ingenuity had vreemde troep aan zijn poten

Hoe is het daar gekomen? Op beelden van de meest recente vlucht is te zien dat er iets wappert in de dunne lucht van Mars.

De schaduw van de Ingenuity helikopter op Mars.
De schaduw van de Ingenuity helikopter op Mars. Credit: NASA/JPL

De Ingenuity helikopter van de NASA heeft zijn 33ste vlucht op Mars erop zitten en had deze keer te maken met wat vreemds: een niet geïdentificeerd stuk afval dat aan een van de landingspoten vast zat.

De navigatiecamera van Ingenuity (NavCam genaamd) maakte opnames van de lifter tijdens de vlucht van 24 september. Afbeeldingen laten zien dat de helikopter opsteeg terwijl het afval aan een van zijn poten bungelt, net als een stuk toiletpapier dat aan een schoen plakt. Terwijl Ingenuity door de lucht beweegt komt het afval los van de landerpoot en waait het weg in de verte.

NASA gaf aan dat het vuilnis niet aanwezig was in de NavCam-beelden van de vorige vlucht van Ingenuity en dat alle gegevens van de instrumenten van de helikopter nominaal zijn, hetgeen betekent dat het vuilnis waarschijnlijk niet van Ingenuity zelf is. Hoewel het er zeker uitziet als plastic zegt NASA dat het Ingenuity-team bezig is te identificeren wat het precies is en waar het vandaan komt.

Tijdens de 33ste vlucht zou Ingenuity iets minder dan een minuut vliegen, een hoogte van 10 meter bereiken en ongeveer 111 meter in horizontale richting afleggen.

Dit is niet voor het eerst dat we afval op Mars zien. In juli maakte de Perseverance rover een beeld van wat leek een prop Mars-spaghetti en in april kreeg Ingenuity een foto van de verfrommelde puinhoop van het landingsgestel waarmee Perseverance op Mars kon landen.

Eerste publicatie: 4 oktober 2022
Bron: Gizmodo/NASA