Zonnestelsel Nieuws

Jupiter’s vulkanische maan Io ziet er onheilspellend uit in de nieuwe Juno-afbeelding

Nee, het is niet de Death Star, maar eerder Io, vol met honderden vurige vulkanen en regerend als de vulkanische kampioen van het zonnestelsel.

Juno fotografeerde Jupiter naast zijn maan Io tijdens een scheervlucht op 31 juli.
Juno fotografeerde Jupiter naast zijn maan Io tijdens een vlucht op 31 juli. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

De Juno-ruimtesonde van de NASA draait al meer dan zeven jaar in een baan om Jupiter en legt enkele van de meest iconische beelden vast van de wervelende winden en tumultueuze stormen van de planeet. Op de meest recente afbeelding van de missie poseert de gasreus echter naast een ander bekend object waar ook veel aan de hand is.

Tijdens zijn 53ste scheervlucht langs Jupiter op 31 juli 2023 ving Juno ook een glimp op van zijn Jupitermaan Io. De ruimtesonde slaagde erin zowel Jupiter als zijn vulkanische maan vast te leggen in een vertederende familiefoto. Afgelopen week heeft de NASA het fascinerende beeld vrijgegeven van de twee hemellichamen zij aan zij.

Beelden die door Juno zijn vastgelegd worden via de website van de missie aan het publiek vrijgegeven en vaak creëren toegewijde burgerwetenschappers de mooiste resultaten met behulp van onbewerkte gegevens van de ruimtesonde. Voor deze afbeelding verwerkte burgerwetenschapper Alain Mirón Velásquez een onbewerkte afbeelding van het JunoCam-instrument waardoor contrast, de kleur en de scherpte werden verbeterd, aldus NASA.

Op het moment dat de foto werd gemaakt bevond Juno zich ongeveer 51.770 kilometer verwijderd van Io en ongeveer 395.000 kilometer boven de wolkentoppen van Jupiter. Dit is het dichtst dat de ruimtesonde tot nu toe bij Io is geweest. Nauwere ontmoetingen staan gepland voor later dit jaar en in 2024.

Tijdens de scheervluchten op 30 december 2023 en februari 2024 zullen wetenschappers van het Southwest Research Institute (SwRI) de Hubble Space Telescope en de James Webb Space Telescope gebruiken om tegelijkertijd de Jupitermaan van een afstand te observeren.

Als de binnenste van de grote manen van Jupiter zit Io ingeklemd tussen de immense zwaartekracht van Jupiter evenals de zwaartekracht van zijn zustermanen Europa en Ganymedes. Als gevolg hiervan wordt de maan voortdurend uitgerekt en samengedrukt, wat bijdraagt aan de vulkanische activiteit. De Jupitermaan is het meest vulkanisch actieve object in het zonnestelsel, met honderden vulkanen en meren van gesmolten silicaatlava aan het oppervlak.

Eerste publicatie: 18 september 2023
Bron: NASA/JPL