Ruimtevaartnieuws

Ingenuity ziet een zonsondergang op Mars

De Ingenuity helikopter van de NASA maakte een foto van een zonsondergang op Mars. De foto werd op 22 februari 2023 gemaakt tijdens de 45ste vlucht.

NASA's Ingenuity helikopter maakt op 22 februari 2023, tijdens zijn 45ste vlucht, deze foto van de ondergaande zon op Mars.
NASA’s Ingenuity helikopter maakt op 22 februari 2023, tijdens zijn 45ste vlucht, deze foto van de ondergaande zon op Mars. Credit: BASA/JPL-Caltech

De Ingenuity helikopter van de NASA maakte onlangs zijn 45ste vlucht. Tijdens die vlucht, waarbij een afstand van ongeveer 500 meter werd afgelegd, maakte de helikopter een foto van een zonsondergang.

Ingenuity maakt nog steeds korte vluchten in de Jezero-krater op Mars en blijft gegevens verzamelen die ver voorbij de operationele levensverwachtingen van de helikopter liggen. Ingenuity arriveerde in februari 2021 samen met de Perseverance rover op de rode planeet.

Twee maanden later, in april 2021, vloog Ingenuity voor het eerst en had oorspronkelijk vijf testvluchten om zijn baanbrekende technologie te bewijzen. Na echter de verwachtingen van NASA te hebben overtroffen , breidde de missie van Ingenuity zich uit om te dienen als verkenner voor Perseverance, die op zoek is naar tekenen van vroeger leven op Mars en monsters verzamelt voor toekomstige terugkeer naar de Aarde. Ingenuity heeft nu in totaal 46 keer gevlogen en heeft 10,1 kilometer afgelegd.

Vlucht 45 en 46 vonden plaats op 22 en 25 februari en de 47ste vlucht is mogelijk ook al gemaakt. Afhankelijk van de relatieve positie van de Aarde en Mars kan een transmissie tussen de twee planeten 5 tot 20 minuten duren om zijn bestemming te bereiken. Daarom is Ingenuity ontworpen om zelfstandig op te stijgen, te vliegen en te landen. Missiecontrollers programmeren elke vlucht en moeten vervolgens wachten op gegevensbevestiging dat Ingenuity veilig is geland. Ingebouwde camera’s leggen beelden vast die worden gebruikt om de volgende stappen van zowel Ingenuity als Perseverance helpen te bepalen.

De hoge-resolutie kleurencamera van Ingenuity staat onder een hoek van 22° onder de horizon. Beelden die vanuit de helikopter naar NASA worden teruggestuurd zijn daarom voornamelijk gericht op de grond, op zoek naar interessante geologische kenmerken en mogelijke obstakels die daar liggen.

Af en toe verschijnt er echter een stukje Mars-lucht op een van de foto’s van Ingenuity, om ons eraan te herinneren dat de helikopter ons een heel nieuw perspectief op de rode planeet geeft. Tijdens zijn 45ste vlucht legde de helikopter zo’n beeld vast maar dan met een nog zeldzamer onderwerp: de ondergaande zon.

De foto toont de Zon die in de verte iets boven de horizon van heuveltoppen hangt. De opname is gemaakt op de 714ste Martiaanse dag, Sol genoemd, van de helikopter. De stralen die over de foto schijnen helpen het glooiende landschap van zand en rotsen in de Jezero krater te verlichten en het voelt bijna als een foto die je zou kunnen maken vanuit een woestijn hier op Aarde. En daarin ligt zijn schoonheid.

Deze waargenomen overeenkomsten vormen de basis van waarom we de ruimte in de eerste plaats verkennen. Dat een zonsondergang op een andere planeet ons zoveel aan de onze kan herinneren benadrukt de dunne marge tussen onze levensondersteunende Aarde en andere levenloze werelden die rond onze Zon en daarbuiten draaien. Het symboliseert de aard van Perseverance’s zoektocht naar het oude leven op Mars en roept de vraag op hoe zonsondergangen op andere werelden eruit zouden kunnen zien – en of de mensheid daar op een dag ook getuige van zal worden.

Eerste publicatie: 12 maart 2023
Bron: NASA