Ruimtevaartnieuws

Opnieuw gedoe met de Sojoez aan het ISS

Rusland zou de lancering van zijn volgende bemande ISS-missie kunnen bespoedigen nadat er werd gezegd dat een fabricagefout, en niet een micrometeoriet, mogelijk twee recente koelvloeistoflekken heeft veroorzaakt.

De Sojoez MS-22 capsule op 8 ktober 2022.
De Sojoez MS-22 capsule op 8 ktober 2022. Credit: NASA

De Russische Sojoez MS-24 bemande ruimtecapsule zou eerder dan gepland naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden gelanceerd om een mogelijk onveilig ruimtevaartuig te vervangen dat gepland staat om drie astronauten terug naar de Aarde te brengen, dit meldden Russische mdia. Verontrustend genoeg gaat het om de potentieel onveilige Sojoez MS-23, een vervangende capsule die naar het ISS is gestuurd om de beschadigde MS-22 te vervangen.

De Sojoez MS-24 zou op 15 september 2023 worden gelanceerd maar zou nu op 7 juni gelanceerd kunnen worden, zo vertellenden drie anonieme bronnen uit de Russische ruimtevaartindustrie aan de staatskrant Izvestia. De mogelijke beslissing om de capsule drie maanden eerder te lanceren werd ingegeven door bezorgdheid over fabricagefouten bij meerdere Russische ruimtevaartuigen – een veelvoorkomend defect dat er misschien al voor heeft gezorgd dat twee ruimtevaartuigen koelvloeistof lekten terwijl ze aan het ISS waren gekoppeld.

In December 2022 lekte de Russische Sojoez MS-22 waardoor koelvloeistof uit de radiator de ruimte instroomde. Daarna, in februari van dit jaar, begon de onbemande Progress 82, die ook aangekoppeld lag aan het ISS zijn koelvloeistof te lekken, in een opmerkelijk – en griezelig – vergelijkbaar incident met het eerste. Ondanks de lekken die plaatsvonden ontkende Rusland elk verband tussen de twee incidenten en gaf het in plaats daarvan de schuld aan micrometeorieten die het ruimtevaartuig hadden geraakt. De mogelijkheid van een gemeenschappelijk defect werd uitgesloten.

In de laatste wending sluiten sommige Russische experts de mogelijkheid niet uit dat de koelvloeistoflekken werden veroorzaakt door een fabricagefout en niet door micrometeorieten, vertelden de bronnen aan Izvestia. Met die grimmige mogelijkheid in gedachten overwegen het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos en Energia Space Rocket Corporation nu een plan waarin de Sojoez MS-24 de Sojoez MS-23 zal vervangen. Deze laatste heeft mogelijk hetzelfde defect. Elk getroffen schip heeft ongeveer drie maanden in een baan om de Aarde doorgebracht voordat het een lek kreeg, wat betekent dat de MS-23 tot eind mei heeft voordat het mogelijk tekenen vertoont van een mogelijk defect, namelijk een lekkende radiator.

De onbemande Sojoez MS-23 werd op 23 februari 2023 gelanceerd om de beschadigde Sojoez MS-22 te vervangen en te dienen als reddingscapsule voor de Roscosmos-astronauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin en de NASA-astronaut Frank Rubio. Het trio arriveerde in september 2022 met de MS-22 aan boord van het ISS. Ze zouden oorspronkelijk in de lente van dit jaar naar de Aarde terugkeren, maar door het incident met de koelvloeistof in december 2022 hadden ze geen rit terug. Dat betekende dat de drie astronauten in wezen waren gestrand als er zich een noodgeval aan boord van het ISS zou voordoen waardoor ze zouden moeten evacueren.

Een Dragon Crew capsule van SpaceX was aangepast om plaats te bieden aan een extra passagier, namelijk Rubio, maar die Crew Dragon is afgelopen nacht zonder Rubio naar de Aarde teruggekeerd. Het trio, zo lijkt het nu, wordt opnieuw geconfronteerd met een precaire situatie, gezien het schijnbare potentieel dat er iets misgaat met de MS-23, die momenteel ligt aangemeerd bij het ISS. De officiële lanceringsdatum voor MS-24 blijft staan voor September maar ambtenaren overwegen, aldus Izvestia, een versnelde lancering in juni.

Eerste publicatie: 12 maart 2023
Bron: Izvestia/Gizmodo