Ruimtevaartnieuws

Solar Orbiter legt Venus, Aarde en Mars in één opname vast

 

Video gemaakt van een serie van opnames die zijn gemaakt door de Solar Orbiter. De helderste opnames, van links naar rechts, zijn Venus, de Aarde en Mars Credit: Gif: ESA/NASA/NRL/Solar Orbiter/SolOHI/Gizmodo.

Op 18 november 2020 lukte het de Solar Orbiter om in één enkele opname drie planeten vast te leggen. Het resulterende 4 seconden filmpje werd samengesteld uit een serie opnames die in een tijdsbestek van 22 uur zijn gemaakt.

Van deze objecten is Venus het helderste, gevolgd door de Aarde en daarna Mars linksonder in de afbeelding. De Solar Orbiter bestudeert de Zon maar maakte deze opname door de Zon even de rug toe te keren en richting Venus te kijken.

Solar Orbiter fotorafeert Venus, de Aarde en Mars
Venus, de Aarde en Mars gefotografeerd door de Solar Orbiter. Credit: ESA/NASA/NRL/Solar Orbiter/SolOHI

Toen de foto’s werden gemaakt was de Solar Orbiter 48 miljoen kilometer verwijderd van Venus, 251 miljoen kilometer van de Aarde en 332 miljoen kilometer van Mars. De Zon valt buiten beeld maar de gloed van de Zon is rechtsonder wel zichtbaar.

De ruimtesonde is een samenwerkingsproject tussen de ESA en de NASA en was op weg naar Venus om door middel van een scheervlucht snelheid te maken richting de Zon. De opnames werden gemaakt met de Heliosperic Imager (SoloHI) aan boord van de ruimtesonde. De scheervlucht vond uiteindelijk plaats op 27 december 2020. De ruimtesonde zal diverse scheervluchten maken langs de Aarde en Venus om zo steeds dichterbij de Zon te komen. Ook de helling van de baan zal langzaam veranderen zodat de Zon vanuit verschillende hoeken kan worden bestudeerd.

De Solar Orbiter werd in februari 2020 gelanceerd en  is uitgerust met 10 verschillende instrumenten om de Zon van dichtbij te bestuderen. De meest gedetailleerde beelden van de Zon tot nu toe werden gemaakt in juli 2020 en toonden voorheen onbekende “kampvuren” aan het oppervlak van de Zon.

De ruimtesonde bestudeert ook de omstandigheden in de directe nabijheid van de Zon: de zonnewind oftewel de geladen deeltjes die de Zon de ruimte in slingert. De gegevens die de ruimtesonde allemaal oplevert zullen astronomen helpen om het weer in de ruimte, dat schadelijk kan zijn voor ons op Aarde,  veel beter te voorspellen.

 

Eerste publicatie: 28 januari 2021
Bron: ESA/NASA