De ringen van Neptunus

De ringbogen van Neptunus
Voyager 2 opname van de ringen van Neptunus (NASA/JPL)

Het eerste bewijs voor onvolledige ringen om Uranus kwam in het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw toen waarnemingen van sterbedekkingen af en toe vreemde resultaten opleverden. Opnames die in 1989 door de Voyager 2 werden gemaakt leverden meer duidelijkheid op toen een ringensysteem werd ontdekt dat uit verschillende zeer zwakke ringen bestaat.

De buitenste ring, vernoemd naar de astronoom Adams, bevat drie opvallende bogen die Liberté, Egalité en Fraternité worden genoemd. Het bestaan van deze bogen is lastig te verklaren omdat de bewegingswetten voorspellen dat dergelijke bogen zich in relatief korte tijd uniform moeten verdelen tot een ring. Men denkt nu dat de zwaartekrachtinvloeden van de maan Galatea die zich net binnen de ring bevindt, er verantwoordelijk voor is dat de bogen blijven bestaan.

De ringbogen van Neptunus
De ringbogen van Neptunus. van links naar rechts: Fraternité, Egalité en Liberté. (NASA/JPL)

De camera’s van de Voyager 2 legden verschillende ringen vast. In aanvulling op de smalle ring van Adams op 63.000 kilometer buiten het centrum van de planeet werden ook de ring van Leverrier op 53.000 kilometer en de brede, zwakke ring van Galle ontdekt op 42.000 kilometer van de planeet. Een zwakke naar buiten gerichte uitbreiding van de Leverrier ring wordt Lassell genoemd. Deze loopt aan zijn buitenrand over in de ring van Arago die zich op 57.000 kilometer van de planeet bevindt.

Naam Afstand tot de planeet*
(kilometer)
Breedte
(kilometer)
1989 N3R Galle  41.900  15
1989 N2R Leverrier  53.200  15
Lasell  55.400  –
Arago  57.600  –
1989 N1R (Adams)  62.920  <50
Liberté (leidende ringboog)  62.900  –
Egalité (boog op gelijke afstand)  62.900  –
Fraternité (volgende ringboog)  62.900  –
Courage (ringboog)  62.900  –

* De afstand is berekend tot het centrum van de planeet tot aan het begin van de ring (bron: IAU)

Eerste publicatie: 3 november 2013
Laatste wijziging: 3 oktober 2017

Meer artikelen over Neptunus

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: