Neptunus

Wat is de temperatuur van Neptunus?

Storm op Neptunus
Onderzoekers die met de W.M. Keck telescoop op Hawaii de planeet Neptunus waarnamen namen een enorme heldere wolk waar in de omgeving van de evenaar van de planeet. Deze wolk werd tussen 26 juni en 2 juli 2017 aanzienlijk helderder. Credit: N. Molter/I. De Pater, UC Berkeley/C. Alvarez, W. M. Keck Observatory

Neptunus is de achtste en laatste planeet gezien vanaf de Zon en daarmee ook één van de koudste planeten. Ondanks de enorme afstand tot de Zon kent de planeet, net zoals de Aarde, seizoenen die er voor zorgen dat er warmere gebieden op de planeet voorkomen.

Een ijzige atmosfeer

Neptunus wordt net als Uranus ook wel als ijsreus getypeerd omdat de samenstelling voornamelijk uit allerlei soorten ijs bestaat en niet zoals Jupiter en Saturnus uit gassen.

De atmosfeer van Neptunus bestaat voornamelijk uit waterstof en helium met sporen van methaan. Dat methaan zorgt voor de blauwe kleur van de planeet. Neptunus en de andere gasreuzen hebben nog een atmosfeer die stamt uit de begintijd van het zonnestelsel. Temperaturen en druk variëren met de hoogte. De gemiddelde temperatuur aan de top van de wolken bedraagt -210° Celsius.

Net zoals de andere gasreuzen heeft de planeet geen vast oppervlak. Het gas strekt zich uit tot de oceaan van ammoniakwater die bovenop de mantel van de planeet ligt. Het oppervlak van de planeet wordt, net als bij de andere gasreuzen, gedefinieerd als het gebied waar de druk gelijk is aan de druk op Aarde op oceaanniveau. De temperatuur aan dit gedefinieerde oppervlak is ongeveer -201° Celsius.

De gemiddelde temperatuur van de planeet bedraagt -241° Celsius. Ondanks dat de planeet het verst verwijderd is van de Zon is het niet de koudste planeet. Die eer is voor Uranus. De planeet ontvangt erg weinig warmte van de Zon, de meeste warmte wordt opgewekt door bewegingen in het binnenste van de planeet.

De lange zomer

Net zoals de andere planeten in het zonnestelsel maakt de as van Neptunus een hoek ten opzichte van het baanvlak. Deze hoek bedraagt 28,3° (De hoek van de Aardas bedraagt 23,4°). Deze hoek zorgt voor seizoenen, echter door de grote afstand tot de Zon – gemiddeld 4,5 miljard kilometer – is er weinig variatie in de seizoenen. De zomer op Neptunus duurt ongeveer 40 jaar.

In 2007, toen de zuidelijke as richting de Zon was gericht hebben onderzoekers een temperatuurverschil van 10° Celsius gemeten ten opzichte van de rest van de planeet. Dit geringe temperatuurverschil is voldoende om methaan te laten verdampen richting de ruimte.

De veranderingen in de seizoenen zorgen ook voor de bewegingen van de wolken in de atmosfeer van de planeet.

 

Eerste publicatie: 16 december 2012
Laatste wijziging: 3 oktober 2017

Meer over Neptunus