Zonnestelsel Nieuws

VLT maakt nieuwe beelden van de interstellaire komeet 3I/ATLAS

Astronomen hebben met behulp van de Very Large Telescope nieuwe beelden gemaakt van 3I/ATLAS, het derde interstellaire object dat ooit is waargenomen.

Deze VLT/FORS2 afbeelding, gemaakt op 3 juli 2025, toont de interstellaire komeet 3I/ATLAS.
Deze VLT/FORS2 afbeelding, gemaakt op 3 juli 2025, toont de interstellaire komeet 3I/ATLAS. Credit: ESO / O. Hainaut.

3I/Atlas werd een week geleden gevonden door de ATLAS-survey telescoop in Rio Hurtado, Chili. De komeet, ook bekend als C/2025 N1 (ATLAS) en A11pl3Z, komt uit de richting van het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Zijn zeer excentrische hyperbolische baan, in tegenstelling tot die van objecten in het zonnestelsel, verraadde zijn interstellaire oorsprong.

3I/Atlas bevindt zich momenteel op ongeveer 4,5 Astronomische Eenheden (670 miljoen kilometer) van de Zon. Het interstellaire object vormt geen bedreiging voor de Aarde en zal op een afstand van minstens 1,6 AE (240 miljoen kilometer) blijven.

Het object zal rond 30 oktober 2025 het dichtst naderen, op een afstand van 1,4 AE (210 miljoen kilometer – net binnen de baan van Mars.

In de VLT-timelapse is te zien hoe 3I/Atlas in ongeveer 13 minuten naar rechts beweegt. De gegevens zijn in de nacht van 3 juli 2025 verkregen met het FORS2-instrument op de VLT, slechts 2 dagen nadat de komeet voor het eerst werd gezien.

Aan het einde van de video zien we alle frames samengevoegd tot één beeld: de diepste en beste tot nu toe die astronomen van dit vreemde object hebben.

Aangezien de komeet dichter bij de Aarde komt en minder zwak wordt zal dit record niet lang standhouden.

Op dit moment, meer dan 600 miljoen kilometer van de Zon, reist 3I/ATLAS richting het binnenste zonnestelsel en zal naar verwachting in oktober 2025 het dichtst bij de Aarde komen en hoewel 3I/ATLAS zich op dat moment achter de Zon verschuilt, zal hij in december 2025 weer waarneembaar zijn, wanneer hij terugkeert naar de interstellaire ruimte.

Telescopen over de hele wereld, waaronder de VLT, zullen deze zeldzame hemelgast zo lang mogelijk blijven waarnemen om meer te weten te komen over zijn vorm, samenstelling en oorsprong.

Eerste publicatie: 9 juli 2025
Bron: sci-news, ESO