Astronomisch Nieuws

Astronomen publiceren gigantisch onderzoek van het galactische vlak van de Melkweg

De tweede datarelease van de Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) die twee jaar in beslag nam en meer dan 10 terabyte aan gegevens opleverde van 21.400 individuele belichtingen, bevat maar liefst 3,32 miljard hemellichamen. De DECaPS2-gegevens zijn verzameld door het Dark Energy Camera (DECam)-instrument op de Victor M. Blanco 4 meter telescoop van de Cerro Tololo Inter-American sterrenwacht in Chili.

Deze afbeelding is een klein fragment uit het DECaPS2-onderzoek
Deze afbeelding is een klein fragment uit het DECaPS2-onderzoek van de Melkweg. Credit: DECaPS2 / DOE / FNAL / DECam / CTIO / NOIRLab / NSF / AURA / M. Zamani & D. de Martin, NSF’s NOIRLab.

DECaPS2 is een onderzoek van het vlak van de Melkweg, gezien vanaf de zuidelijke sterrenhemel, genomen op optische en nabij-infrarode golflengtes.

De eerste schat aan gegevens van DECaPS werd in 2017 vrijgegeven en met de toevoeging van de nieuwe gegevensrelease beslaat het onderzoek nu 6,5% van de nachtelijke hemel en beslaat het meer liefst 130° in lengte.

Hoewel het misschien bescheiden klinkt komt dit overeen met 13.000 het hoekoppervlak van de Volle Maan.

De meeste sterren en stof in de Melkweg bevinden zich in de schijf waarin ook de spiraalarmen zich bevinden. Hoewel deze overvloed aan sterren en stof zorgt voor prachtige beelden maakt het ook dat het galactische vlak een uitdaging is om waar te nemen.

Een andere uitdaging komt voort uit het enorme aantal sterren dat elkaar kan overlappen en het moeilijk maakt om individuele sterren van hun buren te onderscheiden.

Ondanks de uitdagingen doken de onderzoekers het galactische vlak in om onze Melkweg beter te leren begrijpen. Door op nabij-infrarode golflengtes waar te nemen konden de astronomen langs veel van het lichtabsorberende stof kijken.

De astronomen gebruikten ook een innovatieve benadering van gegevensverwerking waardoor ze de achtergrond achter elke ster beter konden voorspellen.

Dit hielp om de effecten van nevels en dichtbevolkte sterrenvelden op zulke grote astronomische beelden te verminderen waardoor de uiteindelijke catalogus van verwerkte gegevens nauwkeuriger werd.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van DECaPS2 is dat de astronomen simpelweg wezen naar een regio met een buitengewoon hoge dichtheid aan sterren en voorzichtig waren met het identificeren van bronnen die bijna boven op elkaar verschijnen.

Hierdoor konden ze de grootste catalogus ooit, in termen van het aantal waargenomen objecten, produceren met een enkele camera.

In combinatie met beelden van Pan-STARSS 1 voltooit DECaPS2 een 360° panoramisch beeld van de schijf van de Melkweg en bereikt het bovendien veel zwakkere sterren. Met dit nieuwe onderzoek kunnen astronomen de driedimensionale structuur van de sterren en het stof in de Melkweg in ongekend detail kaart brengen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Astrophysical Journal Supplement.

Artikel: Andrew K. Saydjari et al. 2023. The Dark Energy Camera Plane Survey 2 (DECaPS2): More Sky, Less Bias, and Better Uncertainties. ApJS 264, 28; doi: 10.3847/1538-4365/aca594

Eerste publicatie: 25 januari 2023
Bron: sci-news