Raketten

New Glenn – de herbruikbare raket van Blue Origin

de New Glenn-raket
Artist impression van de New Glenn van Blue Origin

De New Glenn is een draagraket die omstreeks 2020 voor het eerst gelanceerd zal worden. De raket wordt ontwikkeld door Blue Origin dat ook de New Shepard en een bemanningscapsule maakt.

Met de New Glenn houdt Blue Origin vast aan de naamgeving van Amerikaanse Mercury astronauten. In dit geval is de New Glenn vernoemd naar John Glenn, de eerste Amerikaan in de ruimte en de oudste mens die in de ruimte is geweest. Glenn was voor het eerst in 1963 in de ruimte en in 1998 maakte hij op 78-jarige leeftijd nogmaals een reis naar de ruimte, ditmaal in een space shuttle.

Kenmerken

Hoogte:

  • De tweetraps versie van de raket is 82 meter hoog.
  • De drietrapsversie van de raket is 95 meter hoog.
  • Trappen: 2 of 3 waarvan de eerste trap herbruikbaar zal zijn.

Brandstof:

  • Eerste trap: vloeibare zuurstof en lpg-gas.
  • Tweede en derde trap: vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof.

Capaciteit:

  • De tweetrapsversie kan 13.000 kilogram in een geostationaire baan brengen en 45.000 kilogram in een lage aardbaan.

Ontwikkeling

Blue Origin geeft weinig prijs over de plannen voor de toekomst dus er is maar weinig informatie beschikbaar over het bedrijf en de ontwikkeling van de New Glenn.

Blue Origin is op dit moment bezig met het ontwikkelen en testen van de New Shepard raket die ook een herbruikbare eerste trap heeft maar die is ontworpen voor sub orbitale vluchten. In november 2015 werd dit de eerste herbruikbare raket die een zachte landing op de grond maakte. In 2010 kreeg Blue Origin een contract ter waarde van 3,7 miljoen dollar in het kader van het Commercial Crew Program van de NASA. Daarnaast werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een bemanningscapsule die met behulp van de New Shepard gelanceerd moet worden.

De New Glenn zal vermoedelijk gelanceerd worden vanaf lanceercomplex 36 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida want daar bouwt Blue Origin aan een nieuw complex. Als de raket eenmaal boven de Aarde is zal de raket zijn vrachtcapsule loskoppelen van de eerste trap. De vrachtcapsule zal de satelliet in een baan om de Aarde brengen en de eerste trap moet weer veilig landen op Aarde.

Blue Origin heeft al twee klanten voor de raket. In 2021 of 2022 zal er voor Eutelsat een geostationaire satelliet gelanceerd worden en er zijn ook contracten met twee kleinere bedrijven: OneWeb en het in Thailand residerende Mu Space Corporation.

Blue Origin wil de raket ook proberen te certificeren zodat er lanceren uitgevoerd kunnen worden die gerelateerd zijn aan de Amerikaanse overheid. Dergelijke lanceringen worden nu nagenoeg volledig met de Atlas en Delta IV-raketten van United Launch Services uitgevoerd. Voor de verre toekomst werkt Blue Origin ook al een aan programma naar de Maan met als titel Blue Moon.

De New Glenn is niet de enige zware draagraket van een particulier bedrijf. In februari 2018 debuteerde de Falcon Heavy van SpaceX met een geslaagde lancering en het lijkt erop dat deze twee bedrijven de concurrentie met elkaar aan zullen gaan.

 

Eerste publicatie: 9 juni 2018
Bron: space.com