Ruimtevaartnieuws

Vierhonderdste missie voor een Chinese Lange Mars-raket

Vrijdagochtend, 10 december 2021 lanceerde China met behulp van een Lange Mars 4B-raket met succes een groep satellieten de ruimte in. Het was de 400ste missie van de in China ontworpen raket uit de Lange Mars-serie.

lancering Lange Mars 4B
Een Lange Mars 4B-raket met aan boord de Shijian-6 05 satellieten vertrekt vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China. De lancering vond plaats op vrijdag 10 december 2021. De Shijian-6 05 satellieten zullen gebruikt worden voor het testen van nieuwe technologieën en voor verkenning van de ruimte.

Sinds de eerste lancering in 1970 hebben raketten uit de Lange Mars-serie 92,1 procent van alle Chinese lanceringen verzorgd. Dit heeft de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), de ontwikkelaar van de raketseries en ook de leidende kracht van de ruimtevaartindustrie in China medegedeeld.

De afgelopen 51 jaar heeft de Lange Mars serie meer dan 700 ruimtevaartuigen naar de ruimte gestuurd. Van de 500 lanceringen met Lange Mars-raketten werden de eerste 100 in 37 jaar gedaan, de tweede 100 lanceringen in 7,5 jaar en de derde 100 lanceringen in ongeveer 4 jaar. De laatste 100 lanceringen werden sinds maart 2019 gedaan en dat is in slechts 33 maanden.

Wu Yansheng, bestuursvoorzitter van de CASC, zei dat de hoge lanceringsfrequentie van de Lange Mars de verbeterde ruimtelanceringscapaciteit van China en de zelfredzame geest van de lucht- en ruimtevaartarbeiders van het land benadrukt.

Tianhe, de eerste kernmodule van het Chinese ruimtestation Tiangong, de maansonde Chang’e 5, de Marssonde Tianwen-1, de bemande Shenzhou, de Tianzhou vrachtcapsules, de Beidou-3 navigatiesatellieten en vele anderen werden allemaal de ruimte ingestuurd door de Lange Mars-raketten tijdens de laatste 100 lanceermissies.

Ondertussen heeft de groeiende Lange Mars-serie voortdurend nieuwe leden opgeleverd zoals de Lange Mars 5B, de Lange Mars 7A en de Lange Mars 8B. Op deze manier kunnen ze de aanhoudende verkenning door de ruimte van China beter van dienst zijn.

Eerste publicatie: 12 december 2021
Bron: Xinhua News Agency