China’s Shenzhou 12 met 3 astronauten koppelt aan ruimtestation

Koppeling Shenzhou 12 met Tianhe
De Chinese Shenzhou 12 nadert Tianhe, de kernmodule van het nieuwe ruimtestation. De afbeelding is een screenshot uit een Chinese nieuwsuitzending. Credit: CCTV

Drie astronauten zijn aangekomen bij het nieuwe Chinese ruimtestation en ze zullen er drie maanden verblijven.

De Shenzhou 12 missie koppelde om 09:54 uur Nederlandse tijd met Tianhe, de kernmodule van het nieuwe Chinese ruimtestation. Shenzhou 12 had drie taikonauten aan boord (de Chinese versie van de astronauten). De koppeling vond slechts 6,5 uur na de lancering plaats. Die lancering gebeurde vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China.

De drie Shenzhou 12 taikonauten, Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongo zullen de komende drie maanden in de 16,6 meter lange Tianhe verblijven. Ze gaan de verschillende systemen controleren en de module volledig in bedrijf nemen. Voor degenen die niet helemaal thuis zijn in Chinese namen: het zijn alle drie mannen.

De Shenzhou 12 lancering was de derde in minder dan twee maanden in het kader van het Chinese ruimtestationprogramma. Op 28 april 2021 werd de Tianhe kernmodule gelanceerd. Een maand later leverde een onbemande Tianzhou 2 meer dan 6500 kilogram aan voorraden af. De Tianzhou 2 is nog steeds gekoppeld aan de Tianhe.

Er zijn nog acht lanceringen nodig om het ruimtestation af te bouwen. Twee lanceringen betreffen laboratoriummodules die aan de Tianhe worden gekoppeld zodat er een T-vormige structuur ontstaat. Ook zijn er nog drie vrachtvluchten nodig en drie extra bemande vluchten.

Shenzhou 12 was de eerste Chinese bemande missie in bijna 5 jaar. De meest recente, de Shenzhou 11 stuurde eind 2016 drie taikonauten naar het Tiangong-2 ruimtestation.

Tiangong 2 en zijn voorganger Tiangong 1 werden gebouwd en gelanceerd als voorbereiding op een groter ruimtestation dat nu in aanbouw is. Dit ruimtestation wordt veel kleiner dan het International Space Station. China heeft het nieuwe ruimtestation een verwachtte levensduur van 10 jaar meegegeven.

Eerste publicatie: 17 juni 2021
Bron: Xinhua Press Agency