Ruimtevaartnieuws

China lanceert Haiyang 1D satelliet voor aardobservatie

Lancering van de Haiyang 1D met behulp van een Lange Mars 2C raket
Een Chinese Lange Mars 2C raket lanceert de Haiyang 1D aardobservatiesatelliet vanaf Taiyan Satellite Launch Center in de noordelijke provincie Shaanxi. De lancering vond plaats op 10 juni 2020. Credit: China Aerospace Science and Technology Corporation.

China heeft woensdag 10 juni 2020 met behulp van een Lange Mars 2C raket de Haiyang 1D satelliet gelanceerd. Haiyang is “oceaan” in het Chinees en dat is precies wat de satelliet gaat doen: de oceanen bestuderen. De lancering vond plaats vanaf het Taiyuan Satellite Launch Center in de noordelijke provincie Shaanxi. De satelliet is met succes in zijn juiste baan gebracht.

De nieuwe satelliet zal samen met de in 2018 gelanceerde HY-1C de eerste Chinese configuratie zijn die de oceanen bestudeerd. De twee satellieten moeten de mogelijkheden van China verbeteren om de oceanen in de gaten te houden. Het gaat dan om de kleur van de oceanen, ecologie, kustlijnen. De satellieten moeten ondersteuning bieden voor de meteorologie, landbouw, waterbeheersing en transport. De satellieten zullen ook de Chinese visserij kunnen helpen en schepen volgen.

De satelliet heeft een ruimtelijk oplossend vermogen van 50 meter en zal het mogelijk maken om bepaalde locaties vaker te bekijken. Iedere satelliet kan de Aarde tweemaal per dag bekijken en als allebei de satellieten aan elkaar gekoppeld zijn dan wordt dit vier keer per dag en kan dus de gehele dag waargenomen worden. De waarneemcapaciteit zal dus worden verdubbeld.

De satelliet is door Aerospace Dongfanghong Satellite Co Ltd in samenwerking met de Vijfde Academie van de China Aerospace Science and Technology Corporation ontwikkeld. De missie was de 334ste lancering van een Lange Mars raket.

 

Eerste publicatie: 13 juni 2020
Bron: Xinhua