Categories: Ruimtevaartnieuws

Zwart zandachtig asteroïde stof van Ryugu

Deze foto, vrijgegeven voor het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) toont zwarte zandachtige korreltjes die zijn verzameld bij de asteroïde Ryugu. Credit: JAXA

 

Wetenschappers hebben vandaag de capsule die door de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 naar de Aarde is gebracht, geopend. De capsule bevat zwart zandachtig stof van de verre asteroïde Ryugu.

De vondst komt een week nadat de Hayabusa2 de capsule afleverde op Aarde. De capsule kwam terecht in de woestijn van Australië en werd daarna naar Japan gebracht.

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA publiceerde een foto van een kleine hoeveelheid roetachtig materiaal in een metalen box. Het is een eerste blik op de resultaten van een zes jaar durende missie van de Hayabusa2 ruimtesonde.

Het stof is aangetroffen in de buitenste schil van de container. Men verwacht dat er meer materiaal wordt gevonden als ook de binnenste container wordt geopend.

Hayabusa2 reisde ongeveer 300 miljoen kilometer om materiaal te verzamelen waarvan wetenschappers hopen dat het licht zal werpen op de herkomst van leven en het ontstaan van het heelal.

De ruimtesonde verzamelde zowel materiaal van het oppervlak als maagdelijk materiaal van onder het oppervlak. Dit laatste materiaal werd verkregen door een soort kogel af te vuren die een kleine krater veroorzaakte op de asteroïde.

De helft van het door de Hayabusa2 verzamelde materiaal wordt verdeeld tussen JAXA, NASA en andere internationale organisaties. De andere helft zal bewaard worden voor toekomstig onderzoek op het moment dat er nieuwe analytische technieken voorhanden zijn.

De Hayabusa2 is nog niet klaar met zijn werk. JAXA heeft de missie verlengd en de ruimtesonde op weg gestuurd naar twee nieuwe asteroïden.

Eerste publicatie: 14 december 2020
Bron: JAXA
kuuke

Recent Posts

Het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager

Het sterrenbeeld Ophiuchus bevindt in de buurt van de hemelequator aan de noordelijke sterrenhemel. Ophiuchus…

18 uur ago

Chinese marsrover Zhurong landt op Mars

De Tianwen-1 missie, de eerste Chinese interplanetaire expeditie, heeft op zaterdag 15 mei 2021 om…

2 dagen ago

Mogelijk nog steeds actief vulkanisme op Mars

De vulkanische activiteit op Mars bereikte zijn hoogtepunt tijdens de Noachiaanse en Hesperiaanse periodes, dat…

2 dagen ago

United Launch Alliance

United Launch Alliance (ULA) is een samenwerkingsverband tussen Lockheed Martin en Boeing en levert lanceerraketten…

3 dagen ago

Jupiter op drie verschillende golflengtes

Drie afbeeldingen die zijn gemaakt met de 8 meter Frederick C. Gillet Gemini North telescoop…

3 dagen ago

Voyager 1 hoort het brommen van plasma in de ruimte

Voyager 1, een van de twee Voyagers die NASA 44 jaar geleden lanceerde en nu…

4 dagen ago